7 labas lietas iesaka žurnāla “Mājas Viesis” žurnāliste Ilze Lavrinoviča 0
GRĀMATA
Grāmata “Elefantību meistars” (“Mansards”) ir žurnālistes Ilzes Būmanes-Grasmanes veltījums tēva – gleznotāja, teātra un kino scenogrāfa Laimdoņa Grasmaņa (1916 – 1970) – 100. dzimšanas dienai, ko atzīmēs 12. maijā. Mākslinieka nozīmīgākās darbavietas bija Akadēmiskais drāmas teātris (tagad – Latvijas Nacionālais teātris) un Rīgas kinostudija. Viņš piedalījies latviešu filmu “Atbalss” (“Aija”), “Zvejnieka dēls”, “Šķēps un roze”, “Kapteiņa Enriko pulkstenis”, “Pie bagātās kundzes”, “Vella kalpi” u.c. tapšanā.
FILMA
Nodevējs mūsu gaumē?!
Vienkāršs angļu pāris, pavadot brīvdienas ārzemēs, sadraudzējas ar harismātisku krievu, nenojaušot, ka viņš atmazgā naudu krievu mafijai. Kad Dima palūdz Perijam un Geilai nogādāt slepenu informāciju Britu slepenajam dienestam, viņi nokļūst bīstamā spiegu un politisko intrigu virpulī. Režisore – Suzanna Vaita, galvenajā lomā – Evans Makgregors. Trilleris “Nodevējs mūsu gaumē” kinoteātros no 13. maija.
IZSTĀDE
Ainavas gleznās
Attēlā: Zigurds Kampars ”Arumi pie Tukuma”.
Zigurds Kampars (1927 – 1990) Latvijas sabiedrībai plašāk bija pazīstams ar darbību žurnāla “Draugs” redakcijā un Latvijas Valsts izdevniecībā. Aizmirstībā nonācis viņa veikums glezniecībā. Māksliniekam vistuvākā izrādījās ainava. Emocionālā spēja uztvert dabas noskaņas atklājās ne tikai ainavu gleznojumos, bet arī portretos un klusajās dabās. Līdz 14. maijam izstāde skatāma galerijā “Daugava” Rīgā, Ausekļa ielā 1.
JAUNUMS
Azaida galdā – vietējā mocarella!
A/s “Jaunpils pienotava” sākusi ražot jaunu produktu – “Mini Mozzarella”. Gatavot šo maigo, pienīgo, svaigo sieru Jaunpils meistarus iemācīja itālieši. To ražo no Latvijas saimniecībās iegūta augstas kvalitātes govs piena ar augstu olbaltumvielu saturu, kam nav pievienoti hormoni vai antibiotikas. “Mini Mozzarella” garša ir tīra un maiga, turklāt mazā izmēra dēļ tas ir viegli pasniedzams dažādos ēdienos.
GARDI
Mājās cepta rulete
Ar ko gardu šajā pavasarī varētu iepriecināt savu ģimeni? Prasmīgā saimniece Ina Frīdberga no Augstkalnes iesaka pagatavot ruleti. 4 olas kārtīgi saputo ar 200 g cukura un vaniļu. Puto ilgi – vismaz 5 min. Citā traukā samaisa 80 g miltu, 80 g kartupeļu cietes un 1 tējk. cepamā pulvera. Sauso masu iemaisa saputotajās olās, lej uz plāts. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 15 – 20 min. Biskvītu karstu izgāž uz dvieļa un uzreiz saritina. Kad biskvīts pilnībā atdzisis, uzmanīgi atritina vaļā, apziež ar 2/3 pagatavotā krēma, pāri tam uzklāj nedaudz ievārījuma. Ievārījuma vietā var izmantot svaigas ogas. Rullīti atkal uzmanīgi satin. Ar pārpalikušo krēmu pārklāj ruletes virsmu. Pārkaisa ar kokosa skaidiņām vai riekstiem. Dažas stundas patur ledusskapī.
Krēmu gatavo šādi: 500 ml saldā krējuma pieber cukuru, vaniļu. Saputo ne pārāk stingri. Liek klāt 200 g Filadelfijas siera un turpina putot, līdz izveidojas viendabīga masa.
DZĪVES GUDRĪBA
Kas pareizi norāda uz manām kļūdām, ir mans skolotājs, kas nosauc manus labos darbus, – mans draugs, bet kas glaimo – mans ienaidnieks.
Sni Czi