7 labas lietas iesaka “Mājas Viesa” žurnāliste Ilze Lavrinoviča 0
GRĀMATA
Kuldīgas vecpilsēta ir īpaša, ne velti tā iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā. Pēc Kuldīgas novada pašvaldības iniciatīvas, divus gadus notika pamatīga izpēte, slāni pa slānim atklājot Kuldīgas vecpilsētas vērtības arheoloģijā, arhitektūrā un pilsētbūvniecībā. Zinātniskais veikums apkopots grāmatā “Kuldīga. Arhitektūra un pilsētbūvniecība”.
FILMA
No 21. februāra kino “Citadele” gaidīti vecāki ar savām mazajām atvasītēm, jo te rādīs jauku filmiņu ar nosaukumu “Kukainīši: skudru ieleja”. Sensenos laikos kādā skaistā, klusā ielejā visi dzīvoja mierā un saticībā, līdz kādudien melnā skudra atrada dārgumus – cukura kārbu, kas visu mainīja… Filmiņas pamatā ir bērnu iecienītais franču animācijas seriāls “Minuscule”. Filma 3D un 2D formātā.
SARĪKOJUMS
23. februārī puksten 16 Latgales vēstniecībā “Gors” Rēzeknē, lai godinātu pagājušā gada sasniegumus latgaliešu kultūras dzīvē, notiks vērienīgs pasākums – gada balvas “Boņuks 2013” pasniegšanas ceremonija. To rīko jau sesto gadu. Šogad ieviestas izmaiņas – dažas balvas apvienotas, citas nākušas klāt, piemēram, pirmo reizi piešķirs balvas par sasniegumiem vizuālajā, audiovizuālajā un skatuves mākslā. Pavisam balvu “Boņuks” saņems 21 nominācijā.
IZSTĀDE
Galerijā “Daugava” vēl līdz 15. martam acis un sirdi priecēs Laimas Bikšes personālizstāde “Romantiķes dārzs” – jaunākie darbi, kas uzgleznoti pēdējo divu gadu laikā. Māksliniece rada telpu, kurā darbojas viņas radītie tēli, – ielaidušies putni, zied koki, brīžiem parādās skumji sentimentāla gaisotne un apcerīgums, tad atkal atskan sirsnīgi smiekli.
JAUNUMS
Ārsti un uztura speciālisti jau sen brīdina – Latvijas iedzīvotāji patērē pārāk daudz sāls, turklāt daļa ir tā sauktais slēptais, kas pievienots rūpnieciski ražotiem produktiem. Tāpēc “Hanzas maiznīca” ar Latvijas Kardiologu biedrības atbalstu nesen sāka ražot jaunu rudzu un sēklu maizi ar mazu sāls daudzumu – tikai 0,3 g uz 100 gramiem, un nodēvēja to par “Sirdsmiera” maizi.
GARDI
Kad nedēļas nogalē sagribas kādu našķi, velku arā veco labo Ņinas Masiļūnes pavārgrāmatu un, pieliekot klāt mazliet savas izdomas, kaut ko izcepu. Piemēram, biezpiena kēksam 200 g kausēta sviesta saputoju ar 250 g cukura, pa vienai pamazām piesitot 4 olas, kā arī pievienojot sarīvētu citrona miziņu no viena citrona, puscitrona sulu, 300 g smalki sadrupināta biezpiena, šķipsniņu sāls, aptuveni 500 g izsijātu miltu un ¾ tējk. sodas. Rozīnes aizstāju ar sadrupinātiem riekstiem vai mandelēm. Mīklu kārtīgi samaisu, lieku ietaukotā veidnē ar tukšu vidu un 150 grādos cepu 40 – 50 min. Pārkaisu ar pūdercukuru, sajauktu ar drupinātiem riekstiem vai mandelēm, un kārums ir gatavs.
DZĪVES GUDRĪBA
Laimīga dzīve ir tik vienkārša. Cilvēki paši to nejēdzīgi sarežģī, jo nezina, kas ir laime.
Heincs Konzaliks