Kuri ir glutēnu nesaturošie milti? Vērtīgi padomi + receptes 0
“Mums mājās ir celiakijas slimnieks. Zinām, ka uzturā drīkst lietot pupiņu miltus. Vai tie satur glutēnu un vai tos drīkst jaukt ar citiem miltiem? Vēlos arī uzzināt kāda ēdiena recepti, kur tiek izmantoti pupiņu milti.” raksta lasītāja Sandra P. no Ludzas.
Plašs piedāvājums
“Glutēnu satur kviešu milti un kviešu pārstrādes produkti (manna, bulgurs, kuskuss), rudzu milti, tritikāle (kviešu un rudzu hibrīds), mieži, auzas un speltas jeb plēkšņu kvieši,” uzskaita Dr.Federa Vācijas–Latvijas Kardioloģijas privātprakses uztura speciāliste Linda Federa.
“Tie ir glutēnu nesaturoši pilngraudu milti: griķu, prosas, kukurūzas, linsēklu, kvinojas, sorgo, amaranta, brūno rīsu un čia sēklu milti,” skaidro uztura speciāliste. “Celiakijas slimnieks uzturā var izmantot arī glutēnu nesaturošos baltos miltus: saldo kartupeļu, saldo rīsu un balto rīsu miltus.”
Linda Federa uzskaitījumu turpina, minot bezglutēna riekstu miltus: mandeļu, lazdu riekstu, valriekstu, pekanriekstu, Indijas riekstu, makadamijas riekstu, pistāciju, kokosriekstu un kastaņu miltus. Uzturā var lietot arī cieti saturošos bezglutēna miltus, piemēram, tapiokas, kukurūzas cietes un kartupeļu miltus.
Pupiņu milti
Glutēnu nesaturošie turku zirņu, sojas un pupiņu milti (parasti dažādu pupiņu sajaukums) ir ļoti piemēroti dažādu mīklas izstrādājumu – maizes, picu un smalkmaizīšu – cepšanai.
“Principā ar šiem miltiem var pilnībā aizvietot parastos,” norāda uztura speciāliste. “Nereti šos specifiskos miltus iesaka atjaukt, bet, izmantojot pupiņu miltus, to var arī nedarīt.”
Ja iepriekš pupiņu milti nav bijuši iekļauti ēdienkartē, ieteicams vispirms ar tiem paeksperimentēt mazās devās. “Lai arī šie milti ceptajos mīklas izstrādājumos ienes daudz olbaltumvielu un padara tos gaišākus, pupiņu milti lielās devās rada spēcīgu pēcgaršu un var izraisīt nepatīkamu vēdera pūšanos,” brīdina uztura speciāliste Linda Federa.
Omlete ar pupiņu miltiem
• 200 g pupiņu miltu
• 2 rupji sakapāti tomāti
• 2 smalki sarīvēti cukīni
• 1 smalki sarīvēts burkāns
• 7 ēdamkarotes ūdens
• sāls
Pupiņu miltus sakuļ ar ūdeni, lai veidotos bieza mīkla. Pievieno cukīni, burkānus un tomātus, pieber sāli. Ietauko un sakarsē pannu. Mīklu lej uz pannas un cep 5–8 minūtes, līdz kļūst zeltaini brūna. Apgriež un cep otru pusi aptuveni 5 minūtes.
Pica no zirņu miltiem
• 1 glāze zirņu miltu
• ¾ glāzes ūdens
• 1 ķiploka daiviņa
• 2 tējkarotes Provansas garšvielu maisījuma
• 1 tējkarote linsēklu
• 1 ēdamkarote eļļas
• šķipsna jūras sāls
• šķipsna maltu melno piparu
Pildījumam:
• paprika
• sīpoli
• sviesta pupiņas
Zirņu miltus sajauc ar ūdeni, pievieno ķiploku spiedē saspiestu ķiploka daiviņu, garšvielas un eļļu. Mīklai nav jābūt elastīgai kā klasiskajai picas mīklai, tomēr pietiekami stingrai, lai no tās varētu izveidot vēlamo formu.
Cepešpannā ieklāj cepampapīru, uzliek picas pamatni un cep cepeškrāsnī 180 grādos 5–7 minūtes. Tad uz pamatnes kārto sagrieztus dārzeņus un cep vēl aptuveni 10 minūtes. Pirms pasniegšanas uzbārsta linsēklas.