Glābēja sīpolu sula 0
Muzeja darbiniece Zaiga Goldiņa slimo reti, bet smagi. Visbiežāk traucē mokošs klepus, kas nepāriet nedēļām ilgi. “Kāsēju līdz aizsmakumam un sliktai dūšai, un tā pārreiz gadā,” viņa atzīst. Bet šoruden izdevies iztikt bez ierastajiem sarežģījumiem – glābusi karsta sīpolu sula.
“Ja sasirgstu, mēģinu tikt galā ar tējām un dabas vielām. Organisms ķīmiju vienkārši neņem pretī – ne kā medikamentus, ne kā sintētisku apģērbu vai ekoloģiski nedrošu pārtiku. Nobaudīt lielveikalā pirktas vīnogas man allaž nozīmē alerģiskus izsitumus.
Kad šoruden sākās klepošana, ģimenes ārste, to zinādama, ieteica neparastu dziedināšanās metodi – izdzert pusglāzi ceptu sīpolu sulas.”
Sīpoli Zaigai garšo, bet vispirms cept, tad spiest sulu? Jātērē pārāk daudz laika. Tāpēc, kā ierasts, rīkojusies pa savam.
Dara tā * Trīs vai četrus lielus svaigus sīpolus lieku sulu spiedē, iegūto šķidrumu uzkarsēju līdz 90 grādiem un iegūto daudzumu divos paņēmienos izdzeru. Pirmo porciju – tukšā dūšā pirms brokastīm, otro – pāris stundas pēc vakariņām, protams, vispirms uzsildot. Nekāds gardums tas nav, taču kodīgais sīpolu sīvums zudis un devas izmalkošana īpašas grūtības nesagādā. Svarīgi, ka vajadzēja tikai divas dienas, lai tiktu galā ar tik mokošu klepu, kāda pievarēšana agrāk prasīja vairāk nekā mēnesi. |