
Krētas diēta 0
Krētas diēta ir ļoti līdzīga Vidusjūras diētai. Arī tajā pamatu pamats ir olīveļļa, vēl – tomāti, fetas siers, jogurts ar medu. Arī krētieši dzīvo ilgu mūžu – izpētīts, ka viņu ēšanas paradumi mazina infarkta risku, kā arī iespēju saslimt ar ļaundabīgiem audzējiem, sirds un asinsvadu slimībām.
Krētā daudz ēd graudaugu produktus, lieto eļļas, zivis, augļus un dārzeņus, bet gaļu patērē samērā maz. Ne sevišķi iecienītas ir arī olas, kartupeļi un saldumi. Kvieši, mieži, linsēklas, sezama sēklas, olīvas, cūkgaļa, kazas piens – visas šīs izejvielas pārvēršas ikdienas pārtikas produktos un ēdienos. Ēdienkartē ievērojama vieta atvēlēta zivīm un svaigiem zaļumiem.
Raksturīgākie produkti: olīveļļa, aitas un kazas piens, humuss, vīnogu lapu tīteņi ar rīsa pildījumu, maize ar olīvu, kumina, magoņsēklu vai citu garšvielu piedevu.