
Kaukāza diēta 0
Kaukāza diēta radusies, novērojot, ka kalnieši dzīvo ilgu mūžu. Īpaša uzmanība viņu uzturam tiek veltīta jau kopš 19. gadsimta beigām, kad ceļotāji arvien biežāk iegriezās šajā apvidū, lai baudītu patīkamo Melnās jūras klimatu vasarā.
Ko kaukāzieši ēd? Daudz svaigu dārzeņu (sīpolus, lokus, jaunās pieneņu lapas, pupas, spinātus, kāpostus), zaļumus un garšvielas, augļus, riekstus (svaigus, eļļā, medū), raudzēta piena produktus, medu, svaigu un kaltētu sieru, kukurūzas maizi, gaļu atstājot svētku reizēm. Zivis uzturā lieto diezgan reti.
Raksturīgākie produkti: lobio (ēdiens no pupām un riekstiem, attēlā), raudzēta piena produkti (siers, kefīrs, jogurti), vīns, tēja, augļu sulas, jēra gaļa.