Foto: Inita Šteinberga

Ģeniāla ideja, kā pārsteigt draugus rudenīgai atpūtai – pikniks purvā 1

Kā pārsteigt radus un draugus? Ar pikniku… purvā! Rudens un atvasaras dienas tam ir īpaši piemērots laiks – ar dzērvju atvadu dziesmām, krītošo lapu smaržu. Karsta kafija un kāds gards kumosiņš labi iederas kopainā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Veselam
tad ir pareizi ēst hurmas – ar vai bez mizas? Uztura speciālistiem ir kategoriska atbilde
Lasīt citas ziņas

Ja vietējās purva takas izstaigātas, var doties uz Igauniju, piemēram, Rannametsu.

Skaisto skatu tornis

• Rannametsas–Tolkuses dabas mācību taka atrodas aptuveni stundas braucienā no Latvijas robežas. Tās daba ir līdzīga mūsu jūrmalai, taču uz to vērts doties kaut vai tādēļ vien, lai uzkāptu skatu tornī, kas uzcelts augstākās kāpas Tornimegi virsotnē.

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: Inita Šteinberga

Uz vienu pusi paveras skats uz purvu, uz otru redzams Pērnavas līcis. Skaisto skatu, mainīgo dabas noskaņu un krāsu dēļ šo torni sevišķi iecienījuši fotogrāfi. Turklāt šai vietai pāri iet putnu migrācijas ceļš, kur pavasaros var vērot putnu barus.

• Takai ir segums – to var izstaigāt sausām kājām, bez gumijniekiem.

Foto: Inita Šteinberga

Tornimegi skatu tornis ir 18 metru augsts. Uz vienu pusi no torņa redzami meži un purvs.

Foto: Inita Šteinberga

No skatu laukuma var vērot mainīgo jūras spoguli un salu siluetus.

STABILA IDEJA

Foto: Inita Šteinberga
Foto: Inita Šteinberga

Brīvā dabā noteikti jārēķinās ar vēja klātbūtni. Praktiski un skaisti izskatās akmens tamborētā uzvalciņā. To var ielikt šķīvī starp ēdieniem, uz salvešu un šķīvīšu kaudzītes.

Mežā kā skolā

Vislabāk uz purvu doties vides gida pavadībā – noteikti, ja tā ir pirmā reize vai pastaigā dodaties kopā ar bērniem. Tad var uzzināt daudz neparasta un gluži citādi skatīties šķietami necilajā purva ainavā.

Foto: Inita Šteinberga

Vides gide Marika Kose demonstrē tādu vērtīgu augu kā Islandes ķērpi. Tas izcili der imunitātes stiprināšanai un dažādu elpceļu slimību ārstēšanai, tam ir antiseptiska iedarbība. Nelielu daudzumu ķērpju noteikti vajag ievākt tumšajam gadalaikam.

! Ogotājiem noderēs padoms, kā pareizi staigāt pa purvu. Lai mīkstā virsma turētu cilvēka svaru, pārvietojas, lecot no vienas kājas uz otru. Drošākas iešanai ir sarkanīgās un brūnganīgās sūnas. Uz koši zaļajām labāk nekāpt. Pēc iespējas cenšas kāpt uz cinīšiem, kur redzami kādi augi, krūmiņi.

Ja tomēr gadījies iestigt purvā, tad metas uz vēdera un mēģina tikt uz stabilāku vietu lienot – līdzīgām kustībām, kā peldot.

Foto: Inita Šteinberga

! Dzelžains piknika noteikums mežā – aiz sevis neatstāt nekādas drazas! Lai visi trauki pirms un pēc maltītes būtu viegli savācami, noderēs stabilas kastes.

Ēdienkarte ar pārsteigumu

Foto: Inita Šteinberga

Siļķu uzkoda. Tikpat vienkārši pagatavojama kā siermaize vai desmaize, toties rezultāts ir gluži citā klasē. Pamatnei novāra kartupeļus (baltos un zilganos) un sagriež pabiezās sķēlēs. Siļķes (vai ķilavas) fileju sarullē, paipalu olu pārgriež. Visu sasprauž ar iesmiņu.

Foto: Inita Šteinberga

Pašu salātiņi. Pat vienkāršas lietas, īpaši pasniegtas, garšo citādi. Marinētas sēnītes var papildināt ar dīgstiem. Savukārt populārie gurķu šķēlīšu salāti ir gardi tāpat.

Foto: Inita Šteinberga

Kaņepju bumbiņas. Kā izejvielu var izmantot kaņepju staku, to papildinot ar kūpinātas gaļas gabaliņiem, kartupeļu vai citu masu. Pamatnei der graudu maizīte.

Foto: Inita Šteinberga

Kotletītes. Mazas kotletītes liek uz maizītes vai kabaču pankūciņas. Garšu buķetē labi iederas kāds sāļais krēmiņš.

Foto: Inita Šteinberga

Sēņu laiviņa. Arī vienkārši sēņu salātiņi sausmaizītē ir garda un ātri pagatavojama uzkoda.

Foto: Inita Šteinberga

Saldais burciņā. Igauņu virtuvē viens no populārākajiem produktiem ir kamas milti. Tos ēd gan ar kefīru vai jogurtu, gan gatavo kā desertu ar saldo krējumu. Vienkārši iemaisa krēmīgajā masā miltus, un ēdiens ir gatavs. Saldajā versijā garšu papildina skābs meža ogu ievārījums. Piknikam šādu saldo ērti pagatavot un transportēt mazās burciņās. Pieredze liecina – saldo našķi vēlams pagatavot kādu burciņu vairāk, nekā ir ēdēju.

Foto: Inita Šteinberga

Svaigā gaisā apetīte ir lieliska, tādēļ, ieraugot uzkodu galdu, ovācijas ir garantētas. Šo galdu sarūpējušas dabas takas tuvumā dzīvojošās igaunietes, kurām tas ir papildu peļņas avots. Ja pikniku organizē pats, tad jāsarunā kāds, kas pasargās mielastu. Sevišķi brīvdienās purva takas ir ļaužu pilnas, un pirmais visu pārsteigumu gluži netīšām var apēst kāds svešinieks.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.