Publicitātes foto

Gāzes plīts vai elektriskā plīts – Kādu ir izdevīgāk izvēlēties? 0

Iedomāties mājokli bez plīts ēdiena gatavošanai ir teju neiespējami. Laukos tā būs krāsns, pilsētā – plīts, un tomēr, katrā mājoklī būs atvēlēta speciāla vieta un speciāla ierīce, uz kuras gatavot ēdienu. Un tad pats svarīgākais jautājums (tiem, kuri gatavojas iegādāties jaunu ierīci) – kādu labāk izvēlēties – gāzes plīti vai elektrisko?

Reklāma
Reklāma
7 iemesli, kāpēc jūs nespējat zaudēt svaru pat, ja pārtiekat tikai no vienas salāta lapas
RAKSTA REDAKTORS
Bez vainas vainīgs? Mirklī, kad trīs bērnu tēva Artūra kontā ienāca 200 eiro, viņš kļuva par bīstamu krāpnieku!
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
Lasīt citas ziņas
Publicitātes foto

Iespēju ir daudz, ražotāju piedāvājums plašs, modeļi neskaitāmi un funkcijas – katram labākas, modernākas un ērtākas par iepriekšējo modeli. Tiesa, iegādāties plīti par ļoti dārgu cenu diezin vai būs praktiski, ja mājās to neizmantojam tik bieži. Un tad nu sākas dažādi jautājumi, kas jāizsver, pirms plīts iegādes. Bez tā, gāzes vai elektrisko, jātiek skaidrībā arī ar to – cik lielu, cik modernu, ar kādām funkcijām, kādā krāsā, kur novietosim, ko un cik daudz gatavosim un citi faktori, kas var ietekmēt izvēli.

Tomēr sākumā – par priekšrocībām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gāzes plīts parasti izgatavota no emaljēta vai nerūsējoša tērauda un tajā ievietoti gāzes degļi, savukārt virs tiem – čuguna režģis (vai pat vairāki). Ēdiena gatavošanu te veic uz atklātas liesmas, ko nodrošinās gāzes pieslēgums plītij. Tātad – lai plīts varētu funkcionēt, nepieciešams vai nu gāzes pieslēgums mājoklim, vai gāzes balons. Gāzes plīti var lietot ilgstoši – tā nav ierīce, kas kalpos vien pāris gadus. Tomēr, visbiežāk virs gāzes plīts nepieciešams jaudīgs tvaika nosūcējs, jo gatavošanas procesā veidosies kvēpi un nosēdumi. Tiesa, nav nepieciešami speciāli trauki ēdiena gatavošanai, kas ir pluss. Kopšana, lai gan pamatā vienkārša un ērta, varētu būt nedaudz sarežģītāka tīrot plīts režģi un piedegušo ēdienu. Bez uzraudzības atstāt gāzes plīti uz ilgu laiku noteikti nevajadzētu, jo plīts pati neizslēdzas.

Savukārt elektriskās plītis jau var iedalīt divās kategorijās – elektriskā plīts virsma ar čuguna sildriķņiem un elektriskā plīts ar stikla keramikas virsmu. Elektriskā plīts virsma ar čuguna sildriķņiem ir darināta no emaljēta vai nerūsējoša tērauda, bet zem čuguna sildriņķiem paslēpts spirālveida sildelements. Tiesa, elektriskās plīts eleketroenerģijas patēriņš būs lielāks, jo gāzes plītīs elektrība netiek izmantota vispār. Toties neveidojas nosēdumi no ēdiena gatavošanas – uz sienām, grieztiem un blakus esošajām virsmām arī neveidojas nosēdumi, kas rodas gatavojot ēdienu. Tieši tāpēc šī plīts virsma varētu būt ideāli piemērota tad, ja virtuve apvienota ar dzīvojamo istabu. Čuguna sildriņķi nebojā arī traukus un speciāli trauki nav nepieciešami, lai gatavotu ēdienu. Toties nepieciešams samērā ilgs laiks līdz tiks sasniegta vārīšanās temperatūra.

Otrs no pieejamajiem variantiem – elektriskā plīts ar stikla keramikas virsmu ir divejāds – vienkāršākajos variantos zem virsmas izvietotas metāla spirāles, kas uzkarst un novada siltumu (infrasarkano starojumu) uz stikla keramikas virsmu. Tā savukārt sasilda trauku un tajā esošo ēdienu. Savukārt High-Light variantos spirāles vietā izmanto speciālu lentu, kas uzkarst ātrāk. Ēdienu gatavošanai vēlams lietot katlus un pannas ar biezu pamatni, kura darbojas kā siltuma akumulators. Šī ir energoefektīva plīts virsma, kas arī traukus nebojā un nav nepieciešami speciāli trauki. Ir viegli notīrīt gludo virsmu, taču piededzināto ēdienu var nākties tīrīt ļoti uzmanīgi, lai nesaskrāpētu un nesabojātu virsmu. Tāpat ir vieglāk apdedzināties un jābūt uzmanīgam, jo plīts virsma arī ilgāku laiku pēc izslēgšanas paliek karsta.

Reklāma
Reklāma

Vēl viens no pieejamajiem variantiem – indukcijas plītis. Tajās siltuma enerģiju rada vidējas frekvences magnētiskais lauks, kas, ejot cauri plīts stikla keramikas virsmai, absorbējas traukā, sakarsējot to un ļaujot vienkārši un ērti gatavot ēdienu. Tiklīdz trauks tiek noņemts no virsmas, magnētiskai lauks pazūd, un siltums neveidojas. Siltums izdalās proporcionāli trauka pamatnes lielumam, turklāt traukam jābūt izgatavotam no materiāla ar stipri izteiktām magnētiskām īpašībām, piemēram, no tērauda, emaljēta tērauda vai čuguna. Indukcijas procesā (kamēr gatavojas ēdiens) rodas elektromagnētiskais starojums, kura ciešā tuvumā ilgstoši nav ieteicams uzturēties.

Tāpat cilvēkiem ar sirds stimulatoriem un grūtniecēm pirms plīts lietošanas būtu jākonsultējas ar ārstu. Tāpat kā gatavojot cukurotus ēdienus uz elektriskās plīts ar stikla keramikas virsmu, ir jāievēro piesardzība, ja, piemēram, ievārījums izlīst uz virsmas, nekavējoties ir jānotīra, lai netiktu sabojāta plīts virsma.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.