Gavē prātīgi! Cik veselīgi ir gavēt? 0
Kristīgajā pasaulē patlaban rit lielais gavēnis. Tas sākās Pelnu trešdienā 18. februārī un turpināsies līdz Lieldienām jeb Kristus augšāmcelšanās svētkiem 5. aprīlī. Kā zināms, gavēnis nozīmē ierobežojumus ēšanā, turklāt mūsdienās tam pievēršas ne tikai ticīgie. Arī dažs labs neticīgais šo laiku izmanto, lai atturētos no vairākiem produktiem. Cik tas ir veselīgi?
* Gavēšana gan nebūt nav attiecināma tikai uz ēšanu. Gatavojoties Kristus augšāmcelšanās svētkiem, ticīgajiem jāievēro trīs elementi: lūgšana, atsacīšanās un žēlsirdības darbi. Tas nozīmē, ka vairāk laika jāatvēl lūgšanām un Svēto rakstu lasīšanai, ieteicams atteikties no kā tāda, kas cilvēku ir sasaistījis, piemēram, kafijas dzeršana, saldumu ēšana, televīzijas skatīšanās un pārāk liela aktivitāte sociālajos tīklos. Un jāmeklē iespējas, kā palīdzēt cilvēkiem, kuri piedzīvo ciešanas un grūtības, pastāstīja Latvijas Romas Katoļu baznīcas informācijas centra vadītāja INGRĪDA LISENKOVA.
* Katoļticīgajiem lielā gavēņa laikā ir tikai divas dienas, kad baznīca noteikusi atturēšanos no gaļas un piena produktiem, turklāt ēst līdz sātam abās šajās dienās drīkst tikai vienu reizi dienā. Tā ir Pelnu trešdiena un Lielā Piektdiena. Tomēr zivis šajās dienās drīkst ēst.
* Luterāņiem gavēnis galvenokārt izpaužas garīgā aspektā. Vai gavēt arī ēšanas ziņā, tas atkarīgs no katra ticīgā vēlmēm un iespējām.
* Daudz stingrākas prasības lielā gavēņa laikā attiecībā uz ēšanu ir pareizticīgajiem. 49 dienu ilgā gavēņa laikā uzturā nedrīkst lietot dzīvnieku valsts produktus – gaļu, olas, pienu un tā produktus utt.
* Dažās lielā gavēņa dienās pareizticīgajiem ir atļauts baudīt zivis un zivju produktus, kādudien drīkst ēst arī ikrus, kas, kā zināms, ir kalorijām bagāti. “Zivju dienās” var baudīt pīrādziņus ar zivju pildījumu, mazsālītas, kūpinātas un citādi apstrādātas zivis, bet nedrīkst ēst ceptas zivis.
* No dietologa viedokļa, ir svarīgi, lai ēdiens būtu daudzveidīgs, uzsver “Veselības centra 4” ārste uztura speciāliste GUNA HAVENSONE. Lielā gavēņa laikā pareizticīgajiem nav ļauts ēst olas, gaļu un piena produktus, tas nozīmē, ka organisms neuzņem dzīvnieku olbaltumu. Bet ļoti pozitīvi, ka ir atļauts ēst zivis. Patiesībā jau gaļa cilvēkam nemaz tik daudz nav vajadzīga, daudz vērtīgāki ir jūras produkti, kas būtu jābauda vismaz divas reizes nedēļā.
* Ja cilvēks ir izteikts gaļas ēdājs, šā produkta nodrošināto uzturvērtību var panākt, baudot zivis un pākšaugus. Pākšaugi ir ļoti vērtīgs produkts, kam ēdienkartē būtu jāatvēl lielāka vieta. Šie produkti gavēņa laikā palīdzēs ne tikai izvairīties no olbaltumu deficīta, bet var būt pat uzlabot veselību.
* Gavējot pareizticīgie galdā bagātīgi ceļ dažādus dārzeņu un sēņu ēdienus. Pagrabos noglabāti skābēti kāposti, marinētas bietītes, tomāti savā sulā, sālītas sēnes… Ir ļoti pareizi ziemā ēst nevis “sintētiski” audzētus gurķus un tomātus, bet to, kas izaudzēts pagājušajā vasarā mūsu klimatiskajos apstākļos.
* Gavēņa laikā pareizticīgie bauda arī dažādus ēdienus ar ogām – pīrādziņus ar ogu pildījumu, biezputras ar ogām utt. Vislabāk, ja ogas bijušas sasaldētas.
* Ievērojot gavēni, daudz tiek baudīti arī miltu ēdieni, turklāt ne tikai no kviešu miltiem un mannas, bet arī griķu miltiem, kas par pirmajiem diviem ir daudz veselīgāki.
* Piena vietā gatavošanai mēdz izmantot riekstu, piemēram, mandeļu, pienu. Jāatzīst, ļaudis riekstus ikdienā uzturā lieto par maz, līdz ar to tas ir apsveicami, stāsta Guna Havensone.
* Atteikšanās no žāvētas gaļas, desām, viena otra piena produkta, piemēram, ar cukuru pārbagātajiem jogurtiem, veselībai nāks tikai par labu, secina uztura speciāliste. Ir gan arī viens mīnuss – gavēņa ēdienkartē diezgan liels uzsvars likts uz pankūciņām, pīrādziņiem un citiem mīklas izstrādājumiem. Turklāt tos tradicionāli bauda kopā ar medu, ievārījumu vai riekstu pienu. Tā ir kalorijām bagāta maltīte, ko nevajadzētu baudīt bieži un daudz, ja ne, iedzīvosieties liekos kilogramos.
* Gan tiem, kuri gavēni ievēro, ticības vadīti, gan tiem, kuri no vairākiem produktiem atsakās citu iemeslu pēc, Guna Havensone iesaka vispirms rūpīgi iepazīties ar pareizas gavēšanas pamatprincipiem. Lai gavējot nenodarītu ļaunu savam organismam, ir svarīgi tos produktus, no kuriem uz laiku atsakāmies, aizstāt ar citiem. Ja šos principus ievērosim, gavēnis organismam ļaunu nenodarīs, bet, gluži pretēji, var pat palīdzēt sakārtot veselību.
* Ja cilvēkam ir veselības traucējumi, vēlme ieturēt gavēni noteikti jāapspriež ar ārstu.