Gatavosim saldējumu paši! 5 receptes visām gaumēm 5
Lai iegūtu visvienkāršāko saldējumu (granita), ko gatavo no ogu suliņas, var iztikt arī bez saldējuma mašīnas. No sev tīkamām ogām atlasa vajadzīgo daudzumu un uz nakti apber ar cukuru. No rīta iegūto suliņu nolej, iepilda trauciņos, glāzītēs vai dažādas formas silikona formiņās (īpaši patiks bērniem) un liek saldētavā uz aptuveni 30 minūtēm. Šis saldējums ir ar ogu garšu, salds, bet veselīgs.
Ierastāks saldējuma veids ir plombīrs, ko gatavo no saldā krējuma un olām. Vajadzēs aptuveni 0,5 l salda krējuma, ko saputo ar trīs ēdamkarotēm cukura. Šai masai, viegli iecilājot, pievieno gogelmogeli, kas pagatavots no divu olu dzeltenumiem, vienas ēdamkarotes cukura un nedaudz vaniļas. Drošāk izmantot lauku olas, jo dzeltenumi paliks jēli. Sajaukto masu ievieto saldētavā vai saldējuma mašīnā.
Lai tiktu pie saldējuma ar šokolādes garšu, saldajam krējumam jāpievieno nedaudz kakao (attiecīgi vajadzēs vairāk cukura, jo kakao ir rūgts). Var pievienot arī šokolādes skaidiņas. Pieaugušajiem domātajam saldējumam var pievienot arī pilienu ruma esences, pilīti liķiera vai nedaudz rūgtas kafijas.
Tiem, kam bail eksperimentēt ar jēlām olām, derēs vēl viena recepte. Lielisks saldējums izdodas, arī sakuļot saldo krējumu ar cukuru un sajaucot vienādā daudzumā ar skābo krējumu un kondensēto pienu, bet pēc tam pievienojot izvēlēto ogu masu. Iegūto masu ielej stikla vai plastmasas traukā un ievieto saldētavā, līdz tā sastingst. Ātri un viegli – bez jebkādas mašīnas, un garšo patiešām lieliski!
Vissarežģītāk pagatavot jogurta saldējumu. Tam patiešām būs nepieciešama saldējuma mašīna, ar ko sajaukt un sasaldēt trīs masas. Vispirms tāpat kā plombīram sakuļ saldo krējumu ar cukuru (tā kā jogurts ir skābs, cukuru vajadzēs vairāk) un vaniļu. Otrais solis – no ogām un cukura iegūta bieza masa. Ja izmanto zemenes, tās vislabāk samalt kopā ar cukuru, savukārt ķiršus (bez kauliņiem) apber ar cukuru, līdz tie nedaudz atsulojas. Ogu masu pievieno saldajam krējumam un liek mašīnā. Svarīgi nepalaist garām īsto brīdi, kad pievienot trešo sastāvdaļu – jogurtu. Tas jādara tad, kad mašīnā esošā masa jau sāk nedaudz savilkties un cietēt. Jogurta saldējumam vislabāk der biezs jogurts bez piedevām. Jāņem vērā – jo treknāka masa, jo šķidrāks saldējums un, otrādi, jo mazāk tauku, jo masa cietāka. To īpaši svarīgi ņemt vērā tad, ja uzstāda saldējuma cietības līmeni – nepareizi izvēloties, var iznākt sviests, nevis saldējums.
Jāņem vērā, ka paštaisīts saldējums kūst ātrāk nekā veikalā pirktais. Tāpēc to vislabāk pasniegt uzreiz pēc pagatavošanas vai izņemšanas no saldētavas.