Gatavojam mājās! 6 receptes gardai ģimenes maltītei 0
No pamatproduktiem, variējot ar sastāvdaļām un šo un to pievienojot papildus, iespējams pagatavot dažādus ēdienus. Lūk, dažas receptes ierosmei!
Pupiņu sautējums
• 300 g pupiņu
• 400 g konservētu tomātu savā sulā
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• 1 lauru lapa
• nedaudz timiāna
• sojas mērce
• sāls, pipari
• zaļumi
Pupiņas izmērcē, nokāš, liek katlā, pārlej ar glāzi karsta ūdens un vāra 1 stundu. Pievieno konservētus tomātus, ķiploku, timiānu, sāli, piparus, lauru lapu un lēni sautē, līdz pupiņas mīkstas. Pēc garšas pievieno sojas mērci, pārslaka eļļu, pārkaisa sasmalcinātus zaļumus.
Burkānu un kartupeļu biezzupa
• 1 l dārzeņu buljona
• 4 burkāni
• 3 kartupeļi
• 1 puravs
• 1 sīpols
• 3 ēdamkarotes olīveļļas
• rozmarīna zariņš
• sāls, pipari
Sīpolu sīki sagriež un apcep sakarsētā eļļā kopā ar rozmarīnu. Kartupeļus un puravu sagriež nelielos gabaliņos, burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Sagrieztos dārzeņus pievieno apceptajiem sīpoliem, pielej buljonu, uzliek katlam vāku un vāra, līdz dārzeņi mīksti.
Rozmarīnu izņem no zupas, pārējo sablendē, pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Kartupeļu, skābētu kāpostu un maltās gaļas sacepums
• 1 kg kartupeļu
• 500 g maltās gaļas
• 1 sīpols
• 2 ķiploka daiviņas
• 3 ēdamkarotes eļļas
• sāls, malti melnie pipari
• 500 g skābētu kāpostu
• 250 ml gaļas buljona
• 200 g skābā krējuma
• 150 g siera
• 2 olas
• 1 tējkarote sviesta
Sīpolu un ķiploka daiviņas sasmalcina. Gaļu apcep uz pannas sakarsētā eļļā, nepārtraukti maisot, lai nesalīp. Pievieno sīpolus, ķiplokus, sāli, piparus un cep vēl dažas minūtes. Kartupeļus nomizo un sagriež plānās šķēlēs. Sarīvē sieru mērcei. Buljonu sajauc ar krējumu, olām un sieru. Veidni ieziež ar sviestu. Visas sastāvdaļas kārtām liek veidnē: pusi kartupeļu šķēlīšu, pusi skābētu kāpostu, visu malto gaļu, palikušos kāpostus un kartupeļu šķēlītes. Kārtojumu pārlej ar mērci, veidnei uzliek vāku un cep 200 °C aptuveni stundu. Pēdējās 10 minūtes cep bez vāka.
Biezpiens ar medu un augļiem
• 300 g biezpiena
• 200 g jogurta
• 4 banāni
• 2 ēdamkarotes medus
• puscitrona sula
• augļi un ogas pēc izvēles
• nedaudz riekstu
Banānus saspaida ar dakšiņu, sajauc ar citrona sulu, medu, jogurtu un biezpienu. Liek trauciņos, pārkaisa ar ogām un augļu gabaliņiem, pārber sadrupinātus riekstus.
Vistas nūjiņas
• 4 vistas filejas
• glāze paniņu
• ēdamkarote tabasko mērces
• 2 olas
• 100 g kviešu miltu
• 100 g sadrupinātu kukurūzas pārslu
• pusēdamkarote sāls
• 1 tējkarote maltu melno piparu
• 1 tējkarote paprikas pulvera
• 1 tējkarote ķiploku pulvera
• šķipsna cepamā pulvera
• eļļa cepšanai
Paniņas sajauc ar tabasko. Vistas filejas sagriež platās strēmelēs, ievieto plastmasas maisiņā, pārlej ar paniņām, sajauc un atstāj iemarinēties aptuveni pusstundu. Paņem trīs šķīvjus – vienā sajauc miltus ar sāli, pipariem un cepamo pulveri, otrajā sakuļ olas, bet trešajā sajauc sadrupinātas kukurūzas pārslas ar paprikas un ķiploku pulveri. Kad gaļa iemarinējusies, katru gabaliņu apviļā miltos, tad pamērcē olā, pēc tam apviļā kukurūzas pārslās, viegli nopurina un kārto uz cepampapīra. Cep cepeškrāsnī 200 °C aptuveni 25 minūtes.
Ziedkāpostu sacepums ar sieru
• 1 ziedkāposts
• 8–10 ķirštomātiņu
• 2 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera
• 1 sauja rīvmaizes
• sāls, pipari
Mērcei:
• 600 ml piena
• 60 g sviesta
• 60 g miltu
• 1 ēdamkarote angļu sinepju
• 150 g rīvēta Čedaras siera
• 1 lauru lapa
• lociņi
Ziedkāpostu sadala rozetēs, tomātiņus pārgriež uz pusēm, lociņus sasmalcina.
Ziedkāpostus vāra verdošā sālsūdenī aptuveni 10 minūtes, tad nokāš. Gatavo mērci: pannā izkausē sviestu, pievieno miltus un maisot apcep 1 minūti. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno pienu, līdz izveidojas krēmīga mērce. Pievieno lauru lapu un maisot turpina vārīt mērci aptuveni 5 minūtes. Tad lauru lapu izņem, pieliek lociņus, sinepes, Čedaras sieru un maisot vāra vēl 2 minūtes.
Uzsilda cepamo veidni, tajā liek ziedkāpostus, pārlej mērci, uzber tomātiņus, rīvmaizi un Parmas sieru. Cepeškrāsnī cep aptuveni 5 minūtes, līdz izkūst siers.
Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.