Gatavojam ceļmallapu sīrupu un konfektes saaukstēšanās laikam! 0
Vasara ir laiks, kad apkārt ir dabas aptieka. Pirtniece un veselības konsultante Dace Meija iesaka pārbaudītu vērtību – ceļammallpu sīrupu.
Ceļmallapu sīrups ir palīgs klepus, bronhīta, saaukstēšanās laikā. To var gatavot pats – tas ir veselīgs un gards! Sīrupa pagatavošanai (1 litram) ir nepieciešams:
1. Divas pilnas saujas ceļmala lapu
2. Divi citroni, 1 apelsīns.
3. Viens kilograms cukura
4. Malšanas ierīce (gaļas mašīna, blenderis, termomix)
5. Marle, divās kārtās
Kā gatavot
Salasīaceļmallapas, vēlams gar kādu meža taku, vai pļavas malā, tālāk no aktīviem ceļiem, tad noskalo, notecina, samaļ. Maļot var likt klāt gan apelsīnu, gan citronu mīkstumu, tad visu samalto masu apber ar cukuru, un ļauj diennakti nostāvēt, cukurs izvilks no masas sulu.
Tad visu liek katlā un karsē uz lēnas uguns apmēram 20 -30 min, bet tā, lai nav aktīva vārīšanās, tāds mazs burbulis. Tad nokāš, liek sietā un vēl papildus divas kārtas marli, un notecina visu sīrupu, un vēl tā sirsnīgi paspaida marli, kad mazliet padzisusi.
Sīrupu lej sagatavotās tīrās, sausās burkās, bet samalto lapu masu var veidot bumbiņās un likt uz paplātes, kuru notur diennakti ledusskapī, tad konfektes liek burkās un arī var turēt ledusskapī, kad sakārojas kārums, var našķoties.
Konfektes pēc izvēles var likt arī cepeškrāsnī uz 5-8 minūtēm 150 grādos kaltēt. Tas atkarīgs, kāda masa sanākusi pēc sīrupa izspiešanas. Man labāk patīk pažāvēt. Bet var droši eksperimentēt!
Sīrupu glabā stikla burka. Vēlams ledusskapī. Gan konfektes, gan sīrupu. Sīrupu var ieliet mazāka tilpuma burkā un turět uz galda, lai vienmēr ir pa rokai, saldinot tēju. Es mazbērniem pasaldinu gāzētu minerālūdeni, kolas vietā.