Publicitātes foto

Garšvielas ēdienam piešķir jaunu garšu 0

Garšvielu maisījumus pēc savas pieredzes izveidojuši profesionāli pavāri, un viņi regulāri tos lieto arī ikdienas darbā – restorānos un kafejnīcās. Tieši tāpat katra saimniece, ēdienam nedaudz pievienojot garšvielu maisījumu, spēj tam piešķirt pilnīgi jaunu garšu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

“Garšvielas, kā dabīgi produkti, aug dažādās pasaules vietās un, nonākot prasmīgas saimnieces rokās, piešķir ēdienam specifisku garšu, smaržu un paildzina uzglabāšanas laiku. To garša un smarža tiek iegūta no oleorezīniem, ko satur augi. Līdz ar to aromāta stiprums atkarīgs no oleorezīnu daudzuma, kā arī to proporcijas. Garšvielas un garšaugus ēdienam var pievienot jebkurā to gatavošanas brīdī, bet uzgaidiet, līdz tie pilnībā sajaucas ar ēdienu. Jāņem gan vērā, ka ilgstoša garšvielu atrašanās karstumā var mainīt to garšu. Ja ēdiena gatavošanai nepieciešams neilgs laika periods, tās var pievienot jau pašā sākumā. Ja ēdiens jāgatavo ilgi, garšvielas pievienojiet beigās vai gatavošanas laikā,” iesaka AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

Sezonas  garšvielu maisījumi sastāv no vismaz divām un vairāk garšvielām, un tie  ir  īpaši viegli un ērti lietojami. Viens no sezonas produktu galvenajiem uzdevumiem ir dažādot ēdienus. Pievienojot vien nelielu daudzumu ēdienam, tam tiek piešķirta pilnīgi jauna garša.

CITI ŠOBRĪD LASA

Franču virtuvē neaizstājamā persilāde un Provansas garšaugi
Persilāde ir klasisks franču garšvielu maisījums, ko lieto gan ēdienu pagatavošanas procesā, gan kā galda garšvielu. Vistas gaļas, maltās gaļas, zivju, jūras velšu, makaronu un veģetārajiem ēdieniem, zupām, salātiem un mērcēm. Tāpat no franču virtuves atceļojuši Provansas garšaugi, kas labi sader ar dārzeņu, gaļas, medījuma gaļas ēdieniem, salātu mērcēm un marinādēm. Tajā garšvielu bagāto buķeti veido baziliks, raudene, majorāns, rozmarīns, salvija, timiāns, lapu kārvele, pētersīļi un estragons.

Garšvielas spēka produktam – gaļai
Gaļas kopējā garšviela ir labi sabalansēts garšvielu maisījums, kuras sastāvā esošā paprika ēdienam piešķir patīkamu sarkanīgu nokrāsu, bet pipari – vajadzīgo asumu. Garšvielas sastāvā ir arī sāls, tāpēc papildus pievienot sāli nav nepieciešams, un tā ir piemērota gaļas, vistas gaļas, zivs gatavošanā, kā arī grilējot.

Zivju ēdieniem piederīgā citronu un diļļu garša
Šis izskata ziņā raibais garšvielu maisījums ar bagātīgu garšas buķeti ir lieliska garšviela, ko lieto pie visiem ēdieniem no zivs un dārzeņiem, kā arī to dekorēšanai. Sastāvā ietilpst burkāni, sīpoli, pipari (melnie, zaļie un rozā) u.c. garšvielas. Daudzas saimnieces lašmaizītes un citus ēdienus no zivīm papildina ar citronpipariem. Ja tīkama diļļu garša, tad izmantojama zivju garšviela ar dillēm. Tā ir īpaši piemērota sarkanajām zivīm. Piedevu var pievienot krējuma mērcei, kas paredzēta zivīm, kā arī samaisītu ar augu eļļu, var apslacīt krāsnī ceptus kartupeļus. Garšvielu aromāts izpaudīsies labāk, ja tās, samaisītas ar eļļu, kādu brīdi nostāvēsies.

Salātiem īpaša garšaugu buķete
Salātu garšvielu veido koriandrs, ķiploki, tomāti, pētersīļi, sīpoli, timiāns, raudene, melnie pipari un selerijas sakne. Šāda piedeva ar garšaugiem atvieglo salātu, ēdienu no olām un pat zivīm gatavošanu. Tā labi iederas arī, gatavojot tradicionālos grieķu salātus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.