Garšo kečups, bet tas ir neveselīgs? Ance Anna Šternberga ierāda nekaitīgo variantu! 0
Kečups var būt veselīgs, īpaši, ja to gatavo no mājās audzētiem tomātiem, nefiltrēta ābolu etiķa, šķipsnas jūras sāls un kaisles pret ēdiena gatavošanu, jaunajā grāmatā “Topi Vesels ar mājas ēdienu” raksta tās autore Ance Anna Šternberga, kura pati ar veselīga uztura palīdzību būtiski uzlabojusi savu dzīves kvalitāti, par spīti artrītam jaunos gados.
Šī mērce lieliski sader ar ziedkāpostu picu, saldā kartupeļa salmiņiem vai dārzeņu čipsiem. Vai arī tev ir garšīgs ieradums sajaukt majonēzi ar kečupu, izveidojot rozā mērcīti? Tagad Tu to vari izdarīt sev nepārmetot – sajaucot mājas majonēzi ar šo gardo kečupu.
Pagatavošana
Katliņā uzsilda olīveļļu, pievieno ķiplokus un garšvielas, izņemot sāli. Visu nedaudz apmaisa.
Katru tomātu sagriež 4 daļās un pievieno garšaugiem pannā. Maisot sautē uz vidējas uguns, līdz tomāti sāk jukt ārā.
Pievieno cukuru un etiķi. Maisot sautē, līdz no tomātu pastas izgarojis ūdens un tā kļuvusi bieza. Process var aizņemt apmēram 30-40 minūtes.
Pastu blenderī un blendē, līdz iegūst vienmērīgu masai – šo soli var arī izlaist. Lai izveidotu restorāna kvalitātes tomātu mērci, to var izberzt caur sietiņu. Gatavo mērci pilda burciņā un uzglabā ledusskapī.
Kečups – veselīgs, bet mazliet citāda izskata
Kečups, kas gatavots mājās no dabīgi audzētiem tomātiem, nekad nebūs tik tumši sarkanā krāsā, kādā to piedāvā pārtikas ražotāji. Dabīgs kečups būs ugunīgi oranžs.
Lai kečups ilgāk uzglabātos, pēc blendēšanas to vēlreiz uzsilda, līdz mērce uzmet burbuli. Lej noplaucētās burciņās un pasit burciņas apakšu pa galda virsmu, lai kečupu atbrīvotu no gaisa burbulīšiem.
Tomāts ir viens no bagātākajiem likopēna (spēcīga antioksidanta) avotiem. Likopēns aizsargā sirds un asinsvadu sistēmu no iekaisumiem un bojājumiem, uzlabo ādas un kaulu sistēmas stāvokli. Likopēns tiek saistīts arī ar vērā ņemamu potenciālu samazināt dažādu vēža, it īpaši prostatas, risku.
Vislielākā koncentrācijā likopēns atrodas tomātu mizā. Termiski apstrādātos tomātos tā ir daudzkārt vairāk, kā svaigos – 100 g kečupa satur aptuveni 10-14 mg likopēna, taču svaigi tomāti tikai 1-8 mg. Tāpat arī taukvielu pievienošana likopēnu saturošiem produktiem var pat četrkāršot tā asimilācijas spēju gremošanas traktā.