Garšīgas un noturīgas glazūras – dažādi to veidi, noderīgi padomi pagatavošanā 1
Kad sacepts daudz dažādu piparkūku, ar krāsainām glazūrām var panākt īpašu efektu. Kā pagatavot garšīgas un noturīgas glazūras?
Stingra un cieta
• olas baltums
• 250–300 g pūdercukura
• ⅓ tējkarotes citrona sulas
Tīrā un sausā putojamā traukā olas baltumu sakuļ stingrās putās. Nepārtraucot putošanu, pamazām ber klāt pūdercukuru, līdz masa kļūst viendabīga un ir skābā krējuma konsistencē. Pievieno citrona sulu (var izmantot arī etiķi) un cītīgi sakuļ. Putot ieteicams 8–10 minūtes.
Nelielai olai vajadzēs mazāk pūdercukura.
Saldskāba
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• 120 g pūdercukura
Pūdercukuru ieber bļodā un pamazām lej klāt citrona sulu. Maisa, līdz masa kļūst viendabīga, nav graudaina un bieza – lēnām pil no karotes. Ja vēlas krāsainu masu, citrona sulas vietā var izmantot dzērveņu, melleņu, ķiršu, jāņogu, apelsīnu, biešu vai burkānu sulu. Tas iekrāsos glazūru maigos toņos.
Vijīga un stingra
• 200 g cukura
• 75 ml ūdens
• olas baltums
• 2–6 ēdamkarotes pūdercukura
Katlā ielej ūdeni, pieber cukuru un vāra sīrupu, līdz tas sabiezē (piliens uz šķīvja neizplūst, saglabā savu formu). Ar mikseri mazliet saputo olas baltumu, līdz tas kļūst balts, bet nav stingrās putās, un pievieno sīrupam. Kuļ, līdz masa palielinās apjomā un sabiezē. Tad atdzesē. Pa ēdamkarotei pievieno pūdercukuru un ieberž masā (ar mikseri nevar kult, jo glazūrā iekļūs gaiss un veidosies burbulīši). Atkarībā no tā, cik stingru glazūru vēlas, pievienotais pūdercukura daudzums atšķiras.
Kā strādāt ar glazūru
• Glazūra ātri sažūst, tāpēc tā jāglabā traukā ar vāku.
• Kontūrām lieto biezāku glazūru, bet vidus ieklāšanai to atšķaida ar citrona sulu – tā padara masu ne tikai šķidrāku, bet arī patīkami saldskābu.
• Glazūru var viegli uzklāt, izmantojot speciālo konditorejas maisiņu, kam uzlikts apaļš un smalks uzgalis. Ja mājās nav piemērota uzgaļa, maisiņam var uzmanīgi nogriezt pāris milimetru no gala un tad strādāt.
• Kad uzklāta kontūra, ieteicams piecas minūtes pagaidīt, līdz glazūra apžūst, un tikai tad aizpildīt viduci.
• Dekorus ber uz mīkstas glazūras, tad lielākā daļa paliek uz piparkūkas, nevis nobirst.
PADOMI
Jāievēro vairāki knifiņi, lai izdotos patiešām stingra un cieta glazūra, kas, arī pārvadājot piparkūkas, nenobirst no cepumiem.
• Olai jābūt patiešām svaigai.
• Olas baltumam nedrīkst būt ne vismazākā dzeltenuma piejaukuma, jo putojot tas traucē masai pacelties.
• Ja olas baltums būs atdzesēts ledusskapī, glazūra pacelsies ātrāk un tās būs vairāk.
• Traukā ar ieliektu, apaļu apakšu glazūra saputojas ātrāk.
• Pūdercukuram jābūt svaigi maltam vai hermētiskā traukā glabātam, citādi tas uzsūc telpā esošo mitrumu un glazūrai neder.