Foto – LETA

Garšīga tūristu ievilināšana izdevusies
 0

Reņģes un rabarberi, kaņepes un truša gaļa, rudzu maize un nēģi – šādu ēdienkarti četros gadalaikos nākamgad rīdziniekiem un pilsētas viesiem gatavo projekta “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta – Rīga” dalībnieki. 


Reklāma
Reklāma
DHL lidmašīnas avārija Viļņā: traģisks negadījums vai Krievijas sabotāža? Publicēta pilotu un lidojuma kontrolieru saruna pirms traģēdijas… 152
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
Kokteilis
VIDEO. “Spļāviens latviešu dvēselēs!” Cilvēkus pamatīgi satracina “Spēlmaņu nakts” priekšnesums
Lasīt citas ziņas

Izvērtējot šī gada panākumus pilsētas viesu pievilināšanā ar izsmalcinātiem, bet vienkāršiem un no Latvijas produktiem tapušiem ēdieniem, Rīgas tūrisma attīstības birojs un biedrība “Latvijas pavāru klubs” atzīst – viss izdevies lieliski un nu var sākt šo galvaspilsētas popularizēšanas veidu attīstīt vēl aktīvāk. “Sākot šo projektu, patiesībā bija arī daudz šaubu, vai mēs spēsim atrast īsto veidu, kā ieinteresēt restorānus un tūristus,” atzīst pilsētas vicemērs Andris Ameriks. “Turklāt Rīga jau tā ir bagāta ar dažādiem piedāvājumiem pilsētas viesiem. Taču šī ideja par gaumīgi garšīgu galvaspilsētu, kas īstenojās kopīgi arī ar televīzijas raidījumu “Mūsdienu Latvijas garša”, izrādījās ļoti veiksmīga un interesanta ne tikai mūsu viesiem, bet arī Latvijas un Rīgas iedzīvotājiem,” norāda Andris Ameriks. Viņš arī uzsvēra, ka pilsēta savu atbalstu noteikti saglabās un to nespēšot ietekmēt pat tuvojošās pašvaldību vēlēšanas.

Restorāna “Bibliotēka N1” šefpavārs un raidījuma “Mūsdienu Latvijas garša” eksperts Māris Jansons norāda – esot prieks, ka šāds projekts sācies un tik veiksmīgi īstenojas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Māris Jansons: “Jāatzīst, ka mums, pavāriem, nez vai vienatnē šādu ieceri izdotos īstenot, jo bieži vien trūkst laika un palīdzīgu roku. Ir labi, ka beidzot Latvija neasociēsies tikai ar Dziesmu svētkiem vai citām lieliskām kultūras aktivitātēm, bet arī ar būtisku valsts atpazīstamības sastāvdaļu – ēdienu. Turklāt mēs beidzot sākam domāt, ko mēs ēdam.

To apliecina manas tikšanās ar pasaules līmeņa pavāriem, kuri saka – visur valda amerikāniskā ātrās ēdināšanas kultūra, bet pie jums tā vēl nebūt nav iedzīvojusies. Domāju, ka ar to varam lepoties un arī mūsu viesus iepazīstināt ar vienkāršiem un gardiem ēdieniem no pašmāju produktiem.”

Pēc viņa domām, arī pārējiem Rīgas pavāriem, kas piedalījušies šajā projektā, gads bijis veiksmīgs un pilns jaunu atklāsmju.

Viens no veiksmīgākajiem projekta “Gaumīgi garšīga galvaspilsēta – Rīga” restorāniem, kas izturējis līdz pat gada beigām, ir restorāns “Neiburgs”. Tā šefpavārs Tomass Godiņš saka: “Sākumā bažījāmies, kā klienti pieņems speciālo projekta “Live Riga” piedāvājumu ēdienkartē katram mēnesim, bet pēc pavisam neilga laika secinājām – tas viņiem patīk. Nu jau ir tā, ka cilvēki nāk, lai speciāli izgaršotu īpašo piedāvājumu. “Live Riga” ļauj sekot produktu sezonalitātei, radīt ko jaunu, kas man ļoti patīk, jo pastāvīgajā ēdienkartē tas ne vienmēr ir iespējams.” T. Godiņš uzsver – ar interesi šo produktu gatavošanā iesaistījušies arī restorāna pavāri, un visi bijuši priecīgi mēneša beigās secināt, ka īpašais piedāvājums ticis pasūtīts visvairāk.

Jāpiebilst, ka pašmāju pavāri apsver iespēju no igauņu kolēģiem pārņemt tradīciju – reizi gadā rīkot īpašu “restorānu nedēļu”, kad pavāru gardie ēdieni tiktu piedāvāti par ļoti demokrātiskām cenām, ļaujot tos izbaudīt ikvienam.

Reklāma
Reklāma

Televīzijas projekts “Mūsdienu Latvijas garša” būs arī nākamgad, un tā veidotāji sola, ka šoreiz no galvaspilsētas restorāniem dosies uz daudzām Latvijas reģionu pilsētām, lai atklātu turienes šefpavāru prasmes un mūsdienīgas Latvijas garšas izjūtas.

 

Fakti

“Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta – Rīga” ēdienkarte:

2012. gadā

Marts – Latvijas piena produkti; aprīlis – bērzu un kļavu sulas; maijs – pavasara zaļumi; jūnijs – zemenes; jūlijs –
jaunie kartupeļi; augusts – sēnes un ogas; septembris – Latvijas rudens labumu klāsts; oktobris – Latvijas zivis; novembris – Rīgas melnais balzams un ķirbis; decembris – labākais no šefpavāru meistardarbiem.

2013. gadā

Pavasaris (marts – maijs) – ēdieni no bērzu sulām, reņģēm, rabarberiem; vasara (jūnijs – augusts) – jērs, skābenes, kazas siers; rudens (septembris – novembris) – dzērvenes, kaņepes, trusis; ziema (decembris – februāris) –
medījumi, rudzu maize, nēģi.

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.