Gārsa – visvērtīgākā nezāle pavasarī. Gārsu salātiņi ar burkāniem 0

Izdevniecība “Lauku Avīze” laidusi klajā grāmatžurnālu “Ēd svaigi”, kurā 120 lappusēs apkopots daudz dažādu recepšu, kā gatavot no sezonāliem produktiem. Viens no pirmajiem pavasara zaļumiem ir gārsa.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Vasarā tā dārzā sagādā tik daudz rūpju, bet pavasarī ir īsts brīnumdakteris – tās lapiņās ir daudz vitamīnu un citu vērtīgu vielu, kas sekmē holesterīna samazināšanos, izvada sāļus no locītavām utt. Gārsa ir kā spināts, tikai daudz vērtīgāka. Jaunajām gārsas lapiņām ir mazliet saldskābena garša, tās droši var lietot gan skābeņu, dārzeņu un gaļas zupās, gan salātos un likt mērcēs. No gārsām var pagatavot pesto un gardus salātus.

* Vāc tikai gārsu jaunās, spīdīgās lapiņas – tās ir visgardākās.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Maigāka garša ir gārsas lapiņām, kas ievāktas ēnā.

* Gārsām, pirms tās izdzen jaunās lapiņas, veidojas sarkani bumbulīši, kurus var sagriezt gluži tāpat kā sēnes. Tie garšo kā jaunie redīsi – ar saldenu, nedaudz pikantu garšu, maigāku nekā redīsiem. Sarkanie bumbulīši ir gārsas garšīgākā daļa. Ja salātiem pievieno gārsu “redīsus”, tie ir gardi un kraukšķīgi.

* Gardums ir arī gārsu kāti. Sakaltē gārsu kātus, līdz tie lūst, pēc tam samaļ pulverī. Iegūst izteiksmīgu garšvielu, ar ko bagātināt zupas, buljonu un sautējumus. Gārsu kātus var arī marinēt.

Gārsu salāti ar burkāniem

250 g gārsu lapiņu, 1 burkāns, 1 sauja gaiļpiešu lapiņu, 1 sauja skābeņu, 1 maza ķiploka daiviņa, 100 g vieglas majonēzes, 15–20 valrieksti vai pekanrieksti, 1 tējkarote rīvēta citrona miziņas, ½–1 tēj­karote citronu sulas.

Jaunās lapiņas noskalo un nosusina. Sīki sagriež, pievieno ar sāli saberztu ķiploku, sarīvētu burkānu, rīvētu citronu miziņu un citrona sulu. Visu sajauc ar majonēzi. Rotā ar riekstiem.

Citas receptes no dažādiem zaļumiem, augiem, dārzeņiem un augļiem lasiet jaunajā 
grāmatžurnālā “Ēd svaigi”!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.