Garie siltumnīcu gurķi burciņās. Garšīgu konservu recepte 0
Šogad siltumnīcā garie gurķi ļoti ražīgi, nevaram svaigā veidā apēst, tie pāraug. Vai ir kāds veids, kā tos konservēt ziemai? AIVARS LIELVĀRDĒ
Garos gurķus var konservēt tāpat kā lauka gurķus, bet skābēšanai pārauguši garie gurķi neder, jo ir ar biezu mizu, lielām sēklām un skābējot kļūst mīksti un negaršīgi. Svarīgi novāktos uzreiz pārstrādāt – ja pastāv ilgāk, ziemas krājumiem vairs nederēs, jo būs mīksti, nevis kraukšķīgi. Nelīdzēs pat mērcēšana aukstā ūdenī, kā var darīt ar mazliet apvītušiem lauka gurķiem.
Ja gurķi stipri pārauguši, tie noteikti jānomizo. No tiem vislabāk gatavot tā sauktos Latgales jeb svaigo gurķu salātus (sk. “Praktiskā Latvieša” šā gada 8. augusta numuru).
Ja siltumnīcu garie gurķi izstiepušies ļoti gari, bet miza ir plāna, ziemai var sagatavot marinētus gabaliņus. Gurķus nomazgā, nosusina un sagriež 5 cm garos gabaliņos. Marinādei uzvāra 1,5 l ūdens, tajā izšķīdina 50 g cukura, 80 g sāls un 15 g citronskābes. Šāda marinādes daudzuma pietiks aptuveni 1,5 kg gurķu. Sagrieztos gabaliņus liek tīrās burkās kopā ar zaļumiem (upeņu un ķiršu lapām, diļļu kātiem un ziediem), katrā burkā ieber dažus smaržīgo un melno piparu graudiņus. Pasterizē +85 °C trīslitru burkas aptuveni 12–14 minūtes, litra burkas 5–7 minūtes. Tiklīdz gurķi sāk mainīt krāsu, burkas jāizņem un jāaizvāko. Garšo tāpat kā marinēti mazie gurķīši, galvenais – nedrīkst pārkarsēt, jo tad kļūst mīksti, sačokurojas un ir nebaudāmi.