Gardas un veselību stiprinošas. Ko var pagatavot no kaņepju sēklām 0
Kaņepju sēklas ir augstvērtīgs augu valsts produkts, kas satur cilvēka organismam ļoti nepieciešamas uzturvielas: neaizvietojamās taukskābes, šķiedrvielas, aminoskābes un citas bioloģiski aktīvas vielas.
Turklāt ir dabīgs, ģenētiski nemodificēts produkts, kurā nav glutēna (tāpēc var ēst tie, kas cieš no celiakijas!) un citu alergēnu.
Kaņepju staks
Uzskata, ka veselīgākais kaņepju ēdiens ir staks – apgrauzdētas un vairākkārt maltas kaņepju sēklas, kas satur gan taukvielas, gan olbaltumvielas, gan ogļhidrātus, gan zarnu traktam nepieciešamās šķiedrvielas. No staka cilvēks varot pārtikt, lietojot vēl tikai ūdeni.
Kaņepju sviests
Iztīrītas kaņepju sēklas liek sausā, tīrā čuguna katliņā vai uz pannas un maisot karsē uz lēnas uguns, līdz kaņepes kļūst pilnīgi sausas – izkaltušas. Pēc tam miezerī vai kādā citā traukā sagrūž pulverī, izsijā caur sietiņu. Iegūtajam pulverim pieber mazliet sāls un ar koka vālīti grūž, kamēr kaņepes kļūst mīkstas un vijīgas. Kad tās gandrīz gatavas, pievieno sviestu un labi sastrādā.
Lai iegūtu kaņepju sviestu, izkaltētas sēklas var 3–4 reizes izmalt caur gaļasmašīnu.
Kaņepju piens
Lielā bļodā ieliek sastampātas kaņepes, uzlej aukstu ūdeni un ar karoti saberž, līdz ūdens kļūst balts kā piens. Šo ūdeni nolej, bļodā ieber jaunas kaņepes un atkal berž. Šo procesu atkārto, līdz iegūst vēlamo šķidruma daudzumu. Tad kaņepju pienu uzvāra un ceļ galdā. Tas ir tumīgs un trekns, ar labu garšu. Var ēst kā šķidru putru, piekožot maizi, var liet pie putras govs piena vietā vai baudīt tāpat.
Omlete ar kaņepju sēklām
Uz pannas uzkarsētā eļļā pāris minūšu apcep 3 ēdamkarotes kaņepju sēklu un šķēlītēs sagrieztu sīpolu. Kad sēklas kļuvušas kraukšķīgas un sīpols – mīksts, pievieno tējkaroti ķimeņu. Apcep, atdzesē un tad pannas saturu pārvieto piestā un berž, līdz veidojas viendabīga masa. Tajā iesit četras olas, pievieno sāli un piparus.
Lai pagatavotu omleti, pannā uzkarsē ēdamkaroti eļļas, ielej olu masu un cep. Kad pie maliņām masa kļūst stingra, paceļ omleti un pannu sagāž slīpi, lai neizcepusies masa var patecēt zem omletes. Katru pusi cep 2–3 minūtes. Pasniedz ar miltos apviļātiem un apceptiem sīpolu riņķīšiem.
Kaņepes ar zirņiem
Kaņepju sviestu samaisa ar novārītiem, izmaltiem zirņiem, pieliek skābo krējumu un smalki sakapātu sīpolu. Izveido apaļas pikas. Pasniedz ar kādu mērci, pienu vai rūgušpienu.
Der zināt!
Kaņepju eļļa palīdz augšējo elpošanas ceļu saslimšanas gadījumā, kad moka hronisks bronhīts, kā arī kad ir žultspūšļa, nieru vai dzimumorgānu kaites.
Tautas medicīnā ar sāli apceptas kaņepju sēklas iesaka kā līdzekli, kas aktivizē dzimumdarbību.
Kaņepju sēklas mitro komprešu veidā izmanto kā mīkstinošu pretsāpju līdzekli mastīta, hroniskā reimatisma, augoņu, apdegumu un saberzumu gadījumos.
Kaņepju eļļa ir noderīga nobriedušas ādas kopšanā, jo tā gan baro, gan izgludina grumbiņas. To izmanto ekzēmas un psoriāzes ārstēšanā.
Šo eļļu mēdz pievienot matu šampūniem un balzamiem, jo tā paaugstina matu elastību, tos mitrina un atvieglo ķemmēšanu.