Gardākās bietes aukstajai zupai. Pārbauda un iesaka “Praktiskais Latvietis” 0
Sākumā varētu domāt, kas tur atšķirīgs – visas bietes marinē vienādi, izmantojot sāli, cukuru un etiķi, bet, kad nogaršo 5–6 ražotāju produkciju, tā stipri atšķiras. Tāpēc šoreiz meklējam marinētās bietes, kas ideāli iederētos aukstajā zupā.
Bietes ir viena no spēcīgākajām un stiprākajām klasiskās aukstās zupas sastāvdaļām (ja vien nepievieno žāvētu desu), tāpēc tās būtiski ietekmē šā ēdiena garšu. Testējot pēc vienas un tās pašas receptes pagatavojām piecas aukstās zupas no dažādu ražotāju marinētajām bietēm. Dažas izdevās stipri skābas, citas bija koši sārtas un patīkami skābenas, vēl kādas – pavisam blāvas un neitrālas (sk. tabulu). Interesants atklājums bija ābolu sulā konservētas bietes. Pēc to pagaršošanas nāca atklāsme, ka etiķskābei ir kāda nevēlama īpašība – tā nomāc produkta dabisko garšu un piešķir tam izteiktu skābumu. Savukārt ābolu sula izceļ bietes garšu, padara produktu aromātisku un saldskābu. No šīm bietēm iznāca visgardākā zupa, turklāt varēja sagaršot citus produktus – gurķus un olas.