Gardais ezis. Gatavošana soli pa solim kopā ar bērnu 8

Izmantojot veikalā pirktus cepumus, pirmsskolas vecuma bērns ezi izgatavos viens pats, vajadzēs piepalīdzēt vien ar padomiem. Ja cepums eža mīklai top mājās, mammai jānāk talkā gan krāsns uzsildīšanas, gan cepšanas procesā.

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas cepuma mīklai

140 g saldkrējuma sviesta,

300 g kviešu miltu,

50 g cukura,

2 ēdamkarotes skābā krējuma.

Ezim –

100 g kaltētu dzērveņu,

Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

1,5 bundžiņas vārīta kondensētā piena ar cukuru,

150 g salmiņu,

50 g lazdu riekstu.

Pagatavošana.

1. Izsijā miltus, sviestu sagriež gabaliņos, pievieno cukuru un skābo krējumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

2. Cepuma sastāvdaļas samaisa un samīca mīklu, noliek uz 30 minūtēm atpūsties.

3. Mīklu izrullē un liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Jācenšas izrullēt pēc iespējas vienmērīgāk, citādi plānākās vietas piedegs, bet biezākās neizcepsies.

4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz +180 °C, mīklu sadursta ar dakšiņu un liek cepties 25 – 30 minūtes.

5. Kad mīkla kļuvusi zeltaini brūna, cepums ir gatavs.

6. Lazdu riekstus cepeškrāsnī viegli apgrauzdē, atdzesē un pēc tam rupji samaļ virtuves kombainā vai sakapā ar nazi.

7. Kaltētās dzērvenes pārlej ar verdošu ūdeni un patur 10 – 15 minūtes, kamēr tās sasūkušas sevī gandrīz visu ūdeni, tad izmaļ gaļas mašīnā vai sasmalcina blenderī.

8. Kad lielais sviesta mīklas cepums atdzisis, to salauž gabaliņos.

9. Tad ņem stampiņu un sīki sasmalcina.

10. Cepuma miltiem pievieno sasmalcinātus lazdu riekstus…

11. …un dzērvenes.

12. Beigās pieliek vārītu kondensēto pienu ar cukuru (tikai vienas bundžiņas saturu, otras pusi atstāj dekorēšanai). Vārīto kondensēto pienu ar cukuru var nopirkt veikalā jau gatavu vai arī iegādāties neizvārītu un mājās 1,5 – 2 stundas vārīt ūdens peldē.

13. Masu rūpīgi samīca ar rokām. Sākumā tā ir pašķidra, bet jau pēc 10 minūtēm cepuma milti būs uzsūkuši lielāko daļu mitruma. Ja ezītim nepievieno ko skābenu un sulīgu (kaltētas un pirms tam izmērcētas dzērvenes, mellenes, upenes vai citas ogas, krūmcidoniju augļus), kūka iznāk ļoti sausa un šķebīgi salda.

Reklāma
Reklāma

14. Pēc izmīcīšanas masu atstāj uz 10 minūtēm, lai sabiezē. Tad veido eža formu (kā lielu ūdens lāsi).

15. Apsmērē ar vārīto kondensēto pienu (puse bundžiņas). Visvieglāk to izdarīt ar nazi, kam noapaļots gals.

16. No mājās pieejamiem materiāliem ieliek austiņas (var izmantot kādu kūkas dekoru, izgriezt no apelsīna vai citrona miziņas, hurmas) un actiņas. Lazdu rieksts lieliski noder par eža degunu.

17. Kamēr kūkas masa vēl nav sacietējusi, salmiņus pārlauž uz pusēm un sadur ezim kā adatas. Labāk to darīt pamīšus rindiņās, tad būs vieglāk kārumu sagriezt. Noliek uz nakti ledusskapī.

18. No rīta kūka jau griežama un ēdama. Tā ir aromātiska, ar patīkami sald­skābu garšu.

PADOMI
Ja eža masai pievieno kaltētas ogas vai augļus, tie pirms tam obligāti jāizmērcē un jāsamaļ blenderī vai gaļas mašīnā.
Kondensētā piena vietā var izmantot vārīto krēmu, tad ezītis nebūs tik salds, toties treknāks.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.