Garda kafijas tase nu gluži kā restorānā. Kā to panākt? 0
Šajā steidzīgajā laikmetā cilvēki arvien meklē veidus, kā ietaupīt laiku, nezaudējot kvalitāti ikdienas paradumiem, tostarp, kafijas baudīšanai. Nenoliedzami, tase gardas kafijas sniedz ne tikai krietnu enerģijas lādiņu rīta cēlienam, bet arī visai gaidāmajai dienai. Lai ienestu izcilu kafijas aromātu katrā mājā, tirgotāji piedāvā jaunu un ērtu kafijas pagatavošanas metodi – kafiju kapsulās, kuras pieprasījums Rimi veikalos pērn audzis pat par 60%. Rimi Gardēdis, barista Gatis Zēmanis sniedz ieskatu par šo Latvijā tik populāro kafijas pagatavošanas tehnoloģiju.
Balansētas garšas īpašības
Kā viens no lielākajiem plusiem, izmantojot kapsulas, ir kafijas pareizās proporcijas. Proti, katrā kapsulā ir dozēts daudzums kafijas, kas ir svarīgi, lai pilnībā izbaudītu kafijas lielisko garšu – tā nebūs par rūgtu vai pārāk ūdeņaina. Protams, jāatzīmē, ka kafija kapsulās ir pieejama dažādu veidu un grauzdējuma pakāpju, tādēļ iegādājoties, ir jāņem vērā, kādas garšas nianses vēlaties sajust. Gatis Zēmanis atzīmē, ka tā kā kafija no kapsulas tiek pagatavota, ūdenim ar lielu spiedienu tekot caur kafijai, tad garša pavisam noteikti būs intensīvāka, nekā kafijai, kas tiek gatavota caur filtru.
Uzglabāšana nesagādās grūtības
Kafija kapsulās tiek iekonservēta un iepakota gaisa necaurlaidīgā materiālā, kas pasargā kafiju no vairākiem tai nelabvēlīgiem faktoriem. Pirmkārt, liedz kafijai izgarot, saglabājot tās unikālās garšas īpašības un, otrkārt, pasargā to no mitruma ietekmes. Tādēļ svarīgi ir atzīmēt, ka kapsulas nevajadzētu izņemt no iepakojuma, ja vien neplānojat to nekavējoties pagatavot. Kapsulas ērti vari novietot blakus kafijas aparātam, sevis izvēlēta traukā.
Pieejams un vienkāršs kafijas pagatavošanas veids
Kā stāsta barista, lai pagatavotu kafiju, izmantojot kapsulas, ir nepieciešams kapsulu automāts, kas veikalos mūsdienās pieejams nu jau par pavisam draudzīgām cenām. Automāts mājas apstākļos ļauj iejusties profesionāla baristas tēlā, pagatavojot ne mazāk gardu dzērienu sev tīkamā daudzumā un veidā. Kafijas pagatavošanas veids ir gaužām vienkāršs – kapsulu jāievieto aparātā, jānospiež taustiņš un pēc mirkļa kafija jau ir gatava baudīšanai. Šī pagatavošanas tehnoloģija patiks tiem, kuriem īpaši svarīga ir tīrība, jo pēc kafijas pagatavošanas kapsula paliek aizvērta un to vienā veselumā varēs izmest atkritumu tvertnē. Un tomēr, kā norāda Gardēdis: “Tieši šeit arī slēpjas tehnoloģijas priekšrocība un reizē trūkums – ērti, bet ne “zaļi”, proti, kapsulu iepakojums rada plastmasas atkritumus.”