Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju gatavo veselīgu pārtikas produktu krājumus ziemai 17
Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju visās vecuma grupās dažādā veidā gatavo veselīgu pārtikas produktu krājumus ziemai, secināts “Mēness aptiekas” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktajā aptaujā.
Aptaujas dati liecina, ka 49% iedzīvotāju kā populārāko veselīgu pārtikas produktu krājumu saglabāšanas metodi ziemai atzīmē saldēšanu. Salīdzinoši šī ir populārākā pārtikas krājumu ziemai veidošanas metode tieši Vidzemē – to apstiprinājuši 60% aptaujāto, kamēr citos reģionos ar pārtikas saldēšanu nodarbojas 40% līdz 58% iedzīvotāju.
Nedaudz mazāk populāra veselīgu pārtikas produktu krājumu saglabāšanas metode ziemai ir konservēšana, skābēšana, ievārījumu vārīšana, ko apstiprinājis 41% aptaujāto.
Lai saglabātu produktus ziemai burkās un citos hermētiski slēgtos traukos, jāiegulda vairāk darba un laika, kā arī papildu resursi, tomēr šādi par priekšdienām domā 43% sievietes un 39% vīrieši. Viszemākā interesē par pārtikas glabāšanu šādā veidā ir Rīgā, kur tikai 31% aptaujāto atbildējuši apstiprinoši. Savukārt Vidzemē 63% teikuši, ka konservē, skābē, vāra ievārījumus, lai nodrošinātos ar veselīgiem papildu pārtikas produktiem. Attiecīgi Zemgalē šādi atbildēja 48%, Kurzemē 44%, Latgalē 42% un Pierīgā 41% respondentu.
Vēl 18% respondentu atbilde bijusi, ka gatavo dažādi svaigu glabājamu dārzeņu un augļu krājumus, vispopulārāk šādi rīkoties ir Latgalē – 29%, Vidzemē – 27% un Zemgalē 23%.
25% aptaujas respondentu veselīgu pārtikas produktu krājumus neveido un neplāno to darīt un visvairāk jeb 29% šādi atbildējuši gados jaunākie respondenti vecumā no 18 līdz 29 gadiem, bet vismazāk jeb 22% seniori vecumā no 60 līdz 74 gadiem.
Tikmēr 8% norādījuši, ka pašreiz minētajos veidos pārtikas krājumus negatavo, bet līdz rudenim to paveiks – lielākoties šāda pārliecība ir Rīgas iedzīvotāju un 30-39 gadus veco respondentu vidū.
Aptauja 2022.gada jūnijā veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.