Gan viegli, gan sātīgi: 6 iecienītas salātu receptes katrai gaumei 0
Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Salāti ir universāls ēdiens svētku cienastam un arī ikdienas maltītei. Variējot ar sastāvdaļām, iespējams pagatavot gan vieglus, gan gruntīgus salātus.
Robežšķirtne starp salātiem kā uzkodu un salātiem kā patstāvīgu ēdienu ir nosacīta. Parasti apetītes rosināšanai pasniedz tādus, kas nav pārāk sātīgi, piemēram, kāpostu un burkānu salātus, puravu salātus, vinegretu. Ja salāti ir maltītes galvenais ēdiens, to sastāvā ietilpst gaļa vai zivs, un tie ir sātīgi.
Kāpostu, ābolu un ananasu salāti
Sastāvdaļas:
• 1 baltā kāpostgalva (1,5 kg)
• 4 saldskābi āboli
• 0,5 kg ananasa
Mērcei:
• 250 ml paniņu
• 250 ml majonēzes
• 150 ml ābolu etiķa
• 2 tējkarotes sinepju pulvera
• sāls
Pagatavošana:
Nemizotus ābolus sarīvē, ananasu nomizo un sagriež gabaliņos, kāpostgalvu sasmalcina. Salātu sastāvdaļām pārlej mērci un samaisa. Ļauj četras stundas ievilkties.
Vistas un dārzeņu salāti
Sastāvdaļas:
• 400 g vistas filejas
• 1 galviņa ledussalātu
• 1 paprika
• 1 garais gurķis
• 1 sarkanais sīpols
• 1 avokado
• 8 ķirštomāti
• puscitrons
• 1 ēdamkarote sojas
• 1 tējkarote medus
• 1 tējkarote bazilika pesto
• sāls, pipari
Mērcei:
• 3 ēdamkarotes olīveļļas
• 1 tējkarote medus
• puscitrons
Pagatavošana:
Ledussalātus un dārzeņus sagriež strēmelītēs un liek bļodā. Sīpolus sagriež šķēlītēs, tomātus uz pusēm un pievieno pārējiem dārzeņiem.
No sojas, medus, bazilika pesto un citrona sulas pagatavo marinādi, tajā ieliek vistas fileju uz 10 minūtēm iemarinēties. Tad vistas fileju cep uz pannas sakarsētās taukvielās no abām pusēm, līdz gatava. Atdzesē, sagriež šķēlītēs un pievieno salātiem.
Pagatavo salātu mērci – citrona sulu sajauc ar medu un olīveļļu un pārlej salātiem.
Lai gaļa būtu sulīga, vistas fileju negriež uzreiz pēc noņemšanas no pannas, bet ļauj vismaz 5 minūtes padzist.
Selerija ar āboliem un riekstiem
Sastāvdaļas:
• 1 selerijas sakne
• 2 zaļi āboli
• valrieksti
Mērcei:
• 4 ēdamkarotes skābā krējuma
• 4 tējkarotes sinepju
Pagatavošana:
Selerijas sakni nomizo, sagriež četrās daļās un sarīvē uz rupjas rīves. Ābolus nomizo un sarīvē. Bļodā samaisa krējumu ar sinepēm. Salātu traukā sajauc sarīvētos ābolus un seleriju, pārlej mērci un samaisa. Pasniedzot rotā ar riekstiem un ābolu šķēlītēm.
Āboli piešķir salātiem svaigumu. Salātus var pagatavot dažas stundas iepriekš, taču bez āboliem. Tos pievieno vēlāk, jo sarīvēti tie ātri kļūst brūni.
Mango un garneļu salāti
Sastāvaļas:
• 1 mango
• 250 g garneļu
• 100 g šampinjonu
• salātu maisījums
• olīveļļa cepšanai
• sāls, pipari
Mērcei:
• 1 laims
• 3 ēdamkarotes olīveļļas
• 1 tējkarote sinepju
• pustējkarote medus
Pagatavošana:
Salātus liek traukā. Mango sagriež kubiņos un pievieno salātiem. Ja nav pieejams svaigs, var izmantot konservētu mango (tad salātiem pievieno arī nedaudz sīrupa).
Šampinjonus sagriež, uzber nedaudz sāls un piparu un apcep uz pannas olīveļļā. Tad apcep arī garneles, kam uzbārstīti pipari un sāls. Garneles un sēnes pievieno salātiem un sajauc.
Pagatavo mērci – izspiež laima sulu, pievieno medu, sinepes un olīveļļu. Pārlej salātiem, un – tie ir gatavi.
Garneļu vietā salātiem var pievienot vistas gaļu vai sieru.
Pupiņu salāti
Sastāvdaļas:
• 200–300 g vārītas vistas krūtiņas
• 200 g vārītu sarkano pupiņu
• 1–2 tomāti
• 100 g cietā siera
• 3 ēdamkarotes majonēzes
• 50–100 g grauzdiņu
• zaļumi pēc izvēles
• sāls
Pagatavošana:
Atdzesētu vistas gaļu un tomātus sagriež nelielos kubiņos. Sieru sarīvē uz rupjas rīves. Pievieno pupiņas, grauzdiņus, majonēzi, sāli un samaisa. Uzbārsta sasmalcinātus zaļumus.
Salāti jāpasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, kamēr nav samirkuši grauzdiņi.
Tunča un pupiņu salāti
Sastāvdaļas:
• 180 g tunča savā sulā
• puskārba konservētu pupiņu
• salātu lapas
• 100 g olīvu
• 2 gurķi
• 1 tomāts
• 1 sīpols
• 2 olas
• balzametiķis
• olīveļļa
• sāls
Pagatavošana:
Sīpolu sagriež plānos pusgredzenos un iemarinē etiķī (aptuveni 30 minūtes). Olas cieti novāra. Gurķus un tomātu sagriež gabalos. Salātu lapas izklāj uz šķīvja. Uz tām vienmērīgi kārto pupiņas, pāri liek tunci vidēji lielos gabalos, tad gurķus un tomātus, kam uzbārstīts nedaudz sāls, marinētos sīpolus, sagrieztas vārītas olas un olīvas. Salātiem uzslaka olīveļļu un balzametiķi.