Gan lielajiem, gan mazajiem – viss no eko produktiem! 0
Esam pirmie Latvijā, kuri nolēmuši iet grūto ceļu un kļūt par simtprocentīgu, sertificētu eko ēdināšanas uzņēmumu, – stāsta restorāna “Green” Rīgā, K. Barona ielā, direktors Mārtiņš Atvars (attēlā). Mārtiņš apgalvo, ka jau šobrīd “Green” ēdienus gatavo tikai no ekoloģiski sertificētiem produktiem, pirktiem gan Latvijā, gan ārzemēs.
Turklāt restorānā “Green” īpaši padomāts arī par pašiem mazākajiem. Viņiem ierīkota gluži vai pasaku valstība ar namiņu, pašiem savu virtuvi un rotaļlietām. Bērniem radīta arī īpaša ēdienkarte. Tajā ir gan pasaku makaronzupiņa, gan truša gaļas strēmelītes ar olu makaroniem. Dabūjamas arī dažādas putriņas, picas un saldie, ko gatavo šefpavārs Edgars Liniņš. Šoreiz viņš piedāvā divu ēdienu receptes no pieaugušo ēdienkartes, divas – no bērnu.
Jēra rump steiks ar krāsnī ceptu baklažānu
Sastāvdaļas: Jēra steika gabals, liellopa kauli, kartupeļi, fenhelis, baklažāns, citi dārzeņi, eļļa, sviests, ķiploki, rozmarīns, timiāns, pipari, sāls.
Kā gatavot?
Glītos gabaliņos sagrieztus, notīrītus kartupeļus aplej ar aukstu eļļu, pievieno sāli, piparus, timiānu, ķiploku, rozmarīnu. Vāra 1 stundu 100 grādos. Baklažānu pārgriež uz pusēm, apslaka ar eļļu, pievieno sāli, piparus, ķiploku, timiānu. Cep cepeškrāsnī 15 min. Plānās šķēlītēs sagrieztu fenheli apcep karstā pannā, pievienojot, sāli, piparus, sviestu. Jēra steika gabalu apcep pannā, pēc tam pievieno sviestu, ķiplokus, rozmarīnu, timiānu. Turpina 10 min cept cepeškrāsnī 180 grādos. Liellopa kaulus kopā ar sagrieztiem dārzeņiem 1 stundu cep cepeškrāsnī 200 grādos. Katliņā pārlej ar aukstu ūdeni, strauji uzvāra. Atsevišķā katliņā uzvāra sarkanvīnu kopā ar balzametiķi (uz 1 kg kaulu – 200 g vīna, 100 g balzametiķa). Kaulus putojot vāra, līdz lielākā daļa šķidruma iztvaikojusi, nokāš. Buljonam pievieno sarkanvīna un balzametiķa maisījumu, turpina putojot vārīt. Pievieno medu, sāli. Arī mērce nu ir gatava.
Teļa lāpstiņa ar pastinaka un mandeļu biezeni un sarkanvīna mērci
Sastāvdaļas: Teļa lāpstiņa, sarkanvīns, sviests, pastinaki, selerijas, burkāni, sīpoli, ķiploki, mandeles, sāls.
Kā gatavot?
Teļa lāpstiņu sagriež gabalos, apcep pannā. Liek katliņā, pārlej ar ūdeni, pievieno sarkanvīnu, sāli, ķiplokus, iepriekš apceptus sakņaugus – selerijas, burkānus, sīpolus. 2 stundas tur cepeškrāsnī 150 grādos. Notīrītus pastinakus sagriež ripiņās, pievieno noplaucētas, apgrauzdētas, no miziņām attīrītas mandeles, pārlej ar pienu un vāra 30 min. Sablenderē vienmērīgā masā, pievienojot sviestu. Mērci gatavo, kā norādīts iepriekšējā receptē. Visu kārto uz šķīvja. Rotā ar svaigām mandelēm un zaļumiem.
Pilngraudu spageti makaroni ar jaunlopa gaļas bumbiņām
Sastāvdaļas: Teļa gaļa, pilngraudu spageti makaroni, milti, konservēti tomāti savā sulā, Parmezāna siers, pipari, sāls.
Kā gatavot?
Teļa gaļu samaļ, pievieno nedaudz miltus, pavisam nedaudz sāls un piparus, samīca. Ar rokām veido nelielas bumbiņas, novāra ūdenī. Sablenderē tomātus savā sulā. Novāra spageti. Makaroniem pievieno sablenderētos tomātus savā sulā un gaļas bumbiņas. Viegli pārkaisa ar Parmezāna sieru.
Biezpiena plācenīši ar skābo krējumu un ievārījumu
Sastāvdaļas: Biezpiens, olas, milti, eļļa, cukurs, sāls, ievārījums, skābs krējums.
Kā gatavot?
Biezpienu ar dakšiņu samīca, pievieno olas, miltus, cukuru, kripatiņu sāls. Labi sajauc. Ar rokām veido plācenīšus. Apviļā miltos, liek uz pannas sakarsētā eļļā cepties, pēc tam vēl 7 – 8 min pacep cepeškrāsnī 180 grādos. Plācenīšus svarīgi nepārcept, citādi tie kļūs sausi. Pasniedz ar skābo krējumu un ievārījumu, šoreiz ābolu.