“Galva strādā, krunku nav, mati aug!” Anitra Tooma par ugunspuķes tējas labo iedarbību 30
“Fermentēšanai ir svarīgi saplēst šūnapvalkus, tāpēc ugunspuķes lapas pēc salasīšanas un jāsagriež un pēc tam rokās jāsaberzē, kad var sākt just lapu sulu, sagrieztos gabaliņus liek burkā,” vides žurnāliste, zaļā dzīvesveida praktizētāja, SIA “Rīgas Meži” vides projektu vadītāja Anitra Tooma TV24 raidījumā “La Dolce Vita. Gatavo gudri” atklāj, kā pašam mājās pagatavot ugunspuķes tēju.
Viņa arī stāsta, ka tēju taisa dienā, kad ir gaidāma liela saule un tad viņa fermentāciju veic karstā mašīnā.
“Nolieku mašīnu saulē, burku piepilda divas trešdaļas un, nu bagātnieki var likt cepeškrāsnī, bet visi citi droši arī karstā mašīnā, zem skārda jumta vai pirtī,” Tooma teic.
Un vakarā viņa iet pirtī.
Tooma video parāda, ka koši zaļā tēja vēlāk pieņem olīvkrāsu un smaržo pēc ogām un maizes.
“Tad tēju izžāvē, dāvina draugiem vai lieto pats, jo tas ir īsts jaunības eliksīrs – galva strādā, krunku nav, mati aug!” viņa smaida.
Ugunspuķe satur antioksidantus, tā palīdz sakārtot organismu, attīrīt to no sārņiem.
“Svaigas ugunspuķes lapas var likt salātos un zupās. Arī saknes ir ēdamas. Kaltētas saknes var samalt un pievienot pankūku miltiem. Kad ugunspuķu ziedēšana iet uz beigām, tās sāk pūkoties, jo apakšējo ziedu vietās nobriedušas sēklas. Tautas ticējums saka – kad ugunspuķēm parādās pūkas, vasara beigusies! Senāk Sibīrijā cilvēki šīs pūkas vāca un pildīja spilvenos,” iepriekš jau stāstījusi farmācijas doktore Vija Eniņa.