Foto: pexels.com

Gaļā, sojā un dārzeņos – kā atšķiras divvērtīgā un trīsvērtīgā dzelzs? 0

Regīna Olševska, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Veselam
Gribi dzīvot ilgi un laimīgi? 10 ieteicamākie dārzeņi un augļi, kas veicinās garu mūžu
Kokteilis
11 bēru tradīcijas un noteikumi, kas jāievēro, lai godam pavadītu aizgājēju
RAKSTA REDAKTORS
FOTO. “Gribēju būt mīlēta, bet tiku pazemota, izmantota, sista.” Kāpēc piecdesmitgadīgā politiķe uzķērās jeb izglītotās, bagātās arī raud
Lasīt citas ziņas

“Kas jāēd, lai nerastos dzelzs deficīts?” jautā Sarmīte no Jūrmalas.

Atbild Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas vadītāja profesore Sandra Lejniece: “Divvērtīgo dzelzi var uzņemt ar gaļas produktiem – liellopu gaļu, aknām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vismazāk šīs dzelzs ir zivīs un vistas gaļā. Trīsvērtīgā dzelzs atrodas bietēs, burkānos, zemenēs. Šī dzelzs neuzsūcas uzreiz, tai sālsskābes klātbūtnē vispirms jāmainās no trīsvērtīgās uz divvērtīgo.

Ja kuņģī ir zems skābes līmenis, piemēram, slimojot ar gastrītu, uzņemtā dzelzs neuzsūcas. Tādēļ lielas problēmas ir cilvēkiem, kas uzturā lieto maz gaļas produktu.

Lielas problēmas var radīt veģetārisms, taču, ja veģetārieši uzturā lieto daudz sojas produktu, dzelzs tiek uzņemta. Ja lieto tikai augļus un dārzeņus, organismā trūkst divvērtīgās dzelzs.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.