“Kurzemes gaļsaimnieka” sasaldētam šķiņķim, kas bija derīgs gadu, termiņš pārmarķēts vēl par pusgadu – līdz nākamā gada 10. februārim.
“Kurzemes gaļsaimnieka” sasaldētam šķiņķim, kas bija derīgs gadu, termiņš pārmarķēts vēl par pusgadu – līdz nākamā gada 10. februārim.
Foto: PVD

PVD atgādina, ka pārtikas uzņēmēju pienākums ir nodrošināt pārtikas izsekojamību, proti, visos aprites posmos ir jāsaglabā pārtikas marķējums, iepakojums un pavaddokumenti, lai nepieciešamības gadījumā attiecīgo preci varētu atsaukt vai izņemt no aprites. 5


PVD pagājušajā gadā pavisam konstatējis 107 neatbilstības, kas saistītas ar gaļas produktu marķēšanu. Tas ir par 22 vairāk nekā gadu iepriekš. PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu uzraudzības daļas vadītājs Arvīds Zirnis skaidro, ka tas, visticamāk, saistīts ar jaunās regulas “Par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājam” stāšanos spēkā. Lai arī neatbilstību skaits pieaudzis, uzņēmumi lielākoties izrādot labo gribu un strādā pie neatbilstību novēršanas. “Progress ir,” teica A. Zirnis. Pavisam Latvijā ir ap 120 gaļas pārstrādes uzņēmumu, ko PVD pārbauda trīs reizes gadā.

Reklāma
Reklāma

Uzziņa

Marķējumā obigāti norādāmā informācija:

TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
Lasīt citas ziņas

Pārtikas produkta nosaukums. Vajadzības gadījumā jāpievieno papidu informācija, piemēram: žāvēts, sasadēts u. c. apstrādes veidam atbistošs termins.

Sastāvdaļu saraksts.

Sastāvdaļa vai pārstrādes paīgīdzekis, kas var izraisīt nepanesamību vai aerģisku reakciju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Svars – neto masa kiogramos, šķidriem produktiem itros vai miiitros.

Minimāais derīguma termiņš “Ieteicams īdz” precēm, kas ātri bojājas, vai “Izietot īdz” datums precēm, ko var uzgabāt igāk par trim mēnešiem.

Preces uzgabāšanas un/vai ietošanas nosacījumi.

Izcesmes vasts vai izcesmes vietas norādes.

Ražotāja, iepakotāja vai pārdevēja nosaukums un adrese.

Obigāti jānorāda enerģētiskā vērtība, tauku, piesātināto taukskābju, ogļhidrātu, cukura, obatumvieu un sās daudzums.

Preces partijas numurs. Tas ļauj identificēt preces partiju un preces ražošanas datumu.

Dzīvnieku izcesmes produktiem jābūt identifikācijas marķējumam – ovāas formas ar atzīšanas numuru.

Sadētai gaļai, sadētiem gaļas izstrādājumiem un sadētiem neapstrādātiem zvejniecības produktiem marķējumā jānorāda arī sasadēšanas datums vai pirmās sasadēšanas datums (ja produkts ir sadēts vairāk nekā vienu reizi).

Avots: PVD, KC

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.