PVD atgādina, ka pārtikas uzņēmēju pienākums ir nodrošināt pārtikas izsekojamību, proti, visos aprites posmos ir jāsaglabā pārtikas marķējums, iepakojums un pavaddokumenti, lai nepieciešamības gadījumā attiecīgo preci varētu atsaukt vai izņemt no aprites. 5
PVD pagājušajā gadā pavisam konstatējis 107 neatbilstības, kas saistītas ar gaļas produktu marķēšanu. Tas ir par 22 vairāk nekā gadu iepriekš. PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu uzraudzības daļas vadītājs Arvīds Zirnis skaidro, ka tas, visticamāk, saistīts ar jaunās regulas “Par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājam” stāšanos spēkā. Lai arī neatbilstību skaits pieaudzis, uzņēmumi lielākoties izrādot labo gribu un strādā pie neatbilstību novēršanas. “Progress ir,” teica A. Zirnis. Pavisam Latvijā ir ap 120 gaļas pārstrādes uzņēmumu, ko PVD pārbauda trīs reizes gadā.
Uzziņa
Marķējumā obigāti norādāmā informācija:
Pārtikas produkta nosaukums. Vajadzības gadījumā jāpievieno papidu informācija, piemēram: žāvēts, sasadēts u. c. apstrādes veidam atbistošs termins.
Sastāvdaļu saraksts.
Sastāvdaļa vai pārstrādes paīgīdzekis, kas var izraisīt nepanesamību vai aerģisku reakciju.
Svars – neto masa kiogramos, šķidriem produktiem itros vai miiitros.
Minimāais derīguma termiņš “Ieteicams īdz” precēm, kas ātri bojājas, vai “Izietot īdz” datums precēm, ko var uzgabāt igāk par trim mēnešiem.
Preces uzgabāšanas un/vai ietošanas nosacījumi.
Izcesmes vasts vai izcesmes vietas norādes.
Ražotāja, iepakotāja vai pārdevēja nosaukums un adrese.
Obigāti jānorāda enerģētiskā vērtība, tauku, piesātināto taukskābju, ogļhidrātu, cukura, obatumvieu un sās daudzums.
Preces partijas numurs. Tas ļauj identificēt preces partiju un preces ražošanas datumu.
Dzīvnieku izcesmes produktiem jābūt identifikācijas marķējumam – ovāas formas ar atzīšanas numuru.
Sadētai gaļai, sadētiem gaļas izstrādājumiem un sadētiem neapstrādātiem zvejniecības produktiem marķējumā jānorāda arī sasadēšanas datums vai pirmās sasadēšanas datums (ja produkts ir sadēts vairāk nekā vienu reizi).
Avots: PVD, KC