Pievērš uzmanību šķērspiesārņojuma iespējas novēršanai 0
Savukārt celiakijas pacientu atbalsta biedrības „Gluten-Free Experts” vadītājai Irinai Rubinčikai lūdzām pēc ēdnīcās uzņemtajām fotogrāfijām izvērtēt produktu izvietojumu, izejvielas un citus aspektus, ko viņas eksperta acs spēj saskatīt. Visu eksperimentā aplūkoto izglītības iestāžu speciālo ēdienreižu gatavošanas procesu Irina vērtē atzinīgi: „Kopumā vērtējot, ir labi, ka šo skolu ēdinātāji vispār parūpējušies par bezglutēna produktu iepirkšanu un gatavo maltīti atsevišķi. Rīgas 40. vidusskolas ēdnīca ir laba, plaukts pa vidu arī ir atbilstošs, jo virsū stāv nepārtikas priekšmeti.”
Izvērtējot situāciju pēc bezglutēna ēdiena drošas gatavošanas vadlīnijām* un neatkarīgo ekspertu vērtējuma, par šīs skolas ēdnīcas darbību var secināt, ka tiek pievērsta liela uzmanība šķērspiesārņojuma iespējas novēršanai un atbilstošu produktu iepirkšanai, tomēr vēl iespējams uzlabot ēdiena garšas īpašības.
Jāatzīmē, ka ne visus aspektus eksperimenta laikā bija iespējams novērot. Ēdiena pagatavošanas secība (bezglutēna ēdienu nepieciešams pagatavot pirmo, lai izvairītos no miltu nejaušas piejaukšanās pārtikai), no miltiem pilnīgi tīrs apģērbs un rokas, un citas nianses būtu iespējams pilnībā izpētīt, tikai ikdienā uzturoties pārtikas gatavošanas vietā.
*Drošas gatavošanas vadlīnijas atrodamas gan „Gluten-Free Experts”, gan „Dzīve bez glutēna”.
Ja jums ir pieredze vai ieteikumi, novērojumi par bērnu ēdināšanu skolā, kad nepieciešama īpaša diēta, aicinām ar to dalīties portālā Veselam.lv. Rakstiet portāla redaktorei:[email protected]