Šefpavārs: Ēdiena gatavotāji vēl “nedzīvo mūsu ērā” 0
Ēdināšanas pakalpojumus skolā jau trešo gadu veic firma “Nikomar”. Ēdienkarti sastāda katrai nedēļai atsevišķi, pielāgojot to pieprasījumam no skolēniem: “Katru nedēļu veidojam jaunu ēdienkarti. Kaut kas tajā var atkārtoties – ja mēs zinām, ka bērni kaut ko labprāt ēduši, tad liekam šādu maltīti biežāk; ja zinām, ka kaut ko neēd, tādu uzturu taisām mazāk.”
Eksperimenta dienā pusdienās parastajā ēdienkartē bērniem no 1. līdz 4. klasei bija vistas zupa ar dārzeņiem un krējumu, makaroni ar maltās gaļas mērci un burkānu salātiem, kompota dzēriens un rupjmaize. Savukārt bezglutēna ēdienkarte sastāvēja no vistas zupas ar dārzeņiem un krējuma, bezglutēna makaroniem ar vārītu malto gaļu un burkānu salātiem, kompota dzēriena un rīsu galetes. Pēc būtības bērnu porcijā atšķīrās mērce un maize. Porcijas, lai arī vizuāli visai līdzīgas, šķita mazāk līdzvērtīgas, jo maltās gaļas mērce tomēr ir bagātīgāks un arī garšīgāks ēdiens par vienkārši vārītu malto gaļu. Aina, kad rupjmaizes vietā bērni ar glutēna nepanesamību ēd rīsu galeti, atklāj šīs skolas pusdienu ēdienkartes problēmu: bērni ar celiakiju ar skolas pārtiku saņem mazāk kaloriju nekā visi pārējie. Vidēji nedēļā šie bērni pusdienās uzņem par aptuveni 400 kalorijām mazāk.