Visa gana, nekā lieka 0
Ja dodas ceļā vienu dienu, diez vai vajag piepakot somu ar apģērbu. Lauris uzsver – māksla ir paņemt tieši nepieciešamo minimumu, neko lieku. Vislabāk mantas likt ērtā mugursomā. Esot gan bijis tā, ka atnāk meitene un viņai uz pleca rokassomiņa… Pati drīz vien sapratusi, cik tas neparocīgi.
* Apģērbam jābūt elpojošam. Nevajag vilkt džinsus, tajos kļūst karsti. Vislabākās ir bikses no ātri žūstoša auduma, jo nav jābaidās samērcēties. Speciāls pārgājiena apģērbs nelaiž cauri arī vēju. Labi ir ģērbties slāņos, pēc sīpola principa. Apakšā termokrekliņš vai T krekls, virsū flīsa vai cits viegls džemperis, vēl vējjaka. Ja vajag, lieko noģērbj un saliek mugursomā. Ja apstājoties kļūst vēsi, var kaut ko atkal ātri uzraut mugurā. Pirms iešanas jāizpēta laika apstākļu prognoze. Ja sola ļoti lietainu, labāk paņemt līdzi lieku apģērba kārtu, tad vismaz atpakaļceļā var uzvilkt sausu, nenākas salt. Tāpat noder ūdensdrošs iepakojums telefonam, fotoaparātam un naudas makam. Pieredzējuši laivotāji iesaka telefonu ievietot prezervatīvā un aizsiet – ierīce nesamirkst, bet ekrānu var saskatīt.
* Galvu ieteicams apsegt, it īpaši karstā laikā. Saules stari drīz vien var apskādēt – apsvilst seja, var ķert saules dūriens.
* Nevajadzētu somu pārslānīt ar pārtiku. Lauris ir pārliecinājies – ja ir rieksti un tumšā šokolāde, no kā saņemam enerģiju, un pietiekami daudz ūdens, vienu dienu var izturēt. Rieksti satur daudz šķiedrvielu. Labajām taukskābēm bagāti ir, piemēram, Indijas rieksti un mandeles. Tās gan labāk mājās apgrauzdēt, lai organismā labāk pārstrādājas. Arī savvaļā atrodams šis tas, ko likt uz kārā zoba. Tēju noteikti var uzvārīt no savvaļas upeņu vai aveņu zariņiem. Ja iespējams kurt uguni, var ne tikai vārīt zupu. Gardi ir apcepti šampinjoni. Visiem garšo tā dēvētās skautu maizītes. Mājās sagatavo stingru mīklu no miltiem, ūdens un sāls un paņem līdzi maisiņā. Mīklu izvirpina desiņā, uztin uz koka iesma un apcep ugunskurā. Citi pievieno mīklai arī olu, daži gatavo vēl smalkāk – no kviešu miltiem, sodas, cukura un sviesta. Lauris pārliecinājies, ka nav smādējama arī tūristu pārtika, ko parasti izmanto alpīnisti. Ēdiens ir folijas paciņā safasēts pulveris. Atliek tajā ieliet karstu ūdeni, kārtīgi samaisīt, un pēc piecām minūtēm var ēst. Šāds ēdiens ir diezgan barojošs, ļauj atjaunot enerģiju pēc lielas slodzes, vienīgi nav lēts.
* Ja pārgājiens lielākoties būs pa meža ceļiem, noderēs saliekamas trekinga nūjas, uz tām labi balstīties. Lauris gan parasti atrodot lielu zaru vai nūju, kas uzticami kalpo līdz pārgājiena beigām.
Vissvarīgākais princips – neatstāt pēdas! Neradīt atkritumus, nepostīt, saudzēt. Lai vide paliek tāda, kāda bija pirms mūsu ierašanās. Pēc pārgājiena nevajag uzreiz ķerties pie kafijas vai alkohola lāses, jo sirdij jau tā bijusi ilgstoša piepūle. Tāpat nav ieteicams karsēties pirtī – arī tā ir slodze.
Rosinājumam un iedvesmai
Lauris piedāvā divus paša pārbaudītus pārgājienus, tie tapuši sadarbībā ar uzņēmumu Gandrs. Ērti izmantot, ja ir navigācijas vai cita ierīce, kam pieejams GPX fails.
Drīzumā, līdzko tiks saņemts saskaņojums ar Dabas aizsardzības pārvaldi, mājaslapas www.gandrs.lv pasākumu sadaļā tiks publicēti arī citu pārgājienu apraksti un kartes.