Gaisīgi zemeņu deserti 0
Kad zemenes sāk šķist skābas, tas nozīmē, ka gana ēsts svaigā veidā un pienācis laiks gatavot gardus desertus.
Zemeņu kārtojums
(6 porcijas)
• 0,8 kg svaigu zemeņu
• 0,5 l saldā krējuma
• 4 ēdamkarotes karamelizētā cukura
• 150 g sviesta
• 100 g baltā cukura
• 150 g kviešu miltu
Drumstalām katliņā uz lēnas uguns izkausē sviestu, pievieno cukuru un kviešu miltus. Izmaisa, liek karstumizturīgā veidnē un cep līdz +180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 25 minūtes, līdz drumstalas ir zeltaini brūnas. Atdzesē un ar rokām saberž mazos gabaliņos.
Zemenes sagriež mazākos gabaliņos. Saldo krējumu kopā ar karamelizēto cukuru saputo stingrās putās. Lielā, platā traukā vairākās kārtās liek zemenes, drumstalas un putukrējumu. Patur ledusskapī vismaz četras stundas. Pasniedz deserta trauciņos, izrotājot ar svaigu zemeņu pusītēm. Var pagatavot vakarā un likt galdā no rīta. Garšo kā zemeņu un sviesta mīklas kūka.
Krēmīgs saldējums
(4–6 porcijas)
• 0,5 kg svaigu zemeņu
• 1 kārbiņa iebiezinātā piena ar cukuru
• 0,5 l saldā krējuma (35%)
• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura
Sablendē zemenes un iebiezināto pienu ar cukuru. Saldo krējumu saputo ar vaniļas cukuru un iemaisa zemeņu masā. 2–4 stundas patur saldētavā vai vienu stundu – saldējuma gatavošanas mašīnā. Līdzīgs veikalā nopērkamajam saldējumam, jo krēmīgo konsistenci nodrošina iebiezinātais piens.
Zemeņu un kokosriekstu kokteilis
(4 porcijas)
• 0,5 kg svaigu zemeņu
• 400 ml kokosriekstu piena
• 1 banāns
• 2–3 ēdamkarotes medus
• Ledus gabaliņi
Sablendē zemenes, banānu, medu un kokosriekstu pienu. Pasniedz ar ledus gabaliņiem. Zemeņu garša labi harmonizē ar kokosriekstu. Atsvaidzinošs vasaras kokteilis karstajām dienām.
Padomi
No zemenēm ātri var pagatavot dažādus krēmus.
• Stingri saputotus olu baltumus uzmanīgi iecilā svaigi sablendētu zemeņu masā. Pasniedz ar vaniļas mērci.
• Svaigi sablendētas zemenes sajauc ar uzbriedinātu un siltā ūdenī vai sulā izšķīdinātu želatīnu un saputotu saldo krējumu (vai grieķu jogurtu). Atdzisis deserts labi garšo kopā ar zemeņu mērci.