VIDEO. Gaisīga vaniļas musa kūka ar mandeļu biskvītu, karameli un āboliem 0
Konditore Betija Kalēja piedāvā lieliskas kūkas recepti…Viegla, gaisīga, ne pārāk salda…tik garda…
Mandeļu biskvīts/cepums:
Sastāvdaļas:
2 olas baltumi
100g mandeļu miltu
65g cukura
šķipsna sāls
1/4 citrona miza
1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai 1 ēdamkarote vaniļas cukura (tad no 65g cukura atņem 1 ēdamkaroti cukura)
1/2 tējkarote eļļas vai sviesta formas ietaukošanai
Pagatavošana:
Mandeļu miltus sajauc ar cukuru, sāli. Pievieno 1 olas baltumu, citrona miziņu, vaniļu.
Otru olas baltumu sakuļ, izmantojot mikseri, līdz tas ir trīskāršojies apjomā un pilnīgi balts.
Mandeļu miltu masā iecilā saputoto olas baltumu 2 daļās.
Mīklu lej ietaukotā 20cm diametrā formā, kurā ieklāts cepamais papīrs, izlīdzina.
Cep 160 grādu sakarsētā krāsnī līdz zeltaini brūns – apmēram 20 minūtes. Atdzesē istabas temperatūrā.
Ābolu gabaliņi
Sastāvdaļas:
~4āboli
1 ēdamkarote cukura
1/2 citrona sula
1 kanēļa standziņa vai 1 tējkarote kanēļa
Pagatavošana:
Ābolus nomizo, izņem serdi un sagriež mazos gabaliņos. Liek katliņā. Aplej ar citrona sulu.
Pievieno cukuru, kanēļa standziņu.
Apmēram 10 minūtes sautē, ik pa brīdim apmaisot, līdz ābolu gabaliņi kļuvuši mīkstāki, bet vēl tur savu formu. Atdzesē.
Vaniļas muss
Sastāvdaļas:
500 ml saldā krējuma (istabas temperatūrā)
60 g cukura
85 g olas dzeltenumu (~6 olu dzeltenumi)
1 vaniļas pāksts (var izmantot vaniļas cukuru parastā cukura vietā)
7g želatīna plāksnītes (es izmantoju “dr. Oetker” firmas želatīnu – 4.5 lapas)
Pagatavošana:
Katliņā liek 250ml saldā krējuma, kam pievieno vaniļas pāksti, no kuras izkasītas sēkliņas. (ja neizmanto vaniļas pāksti, tad izlaid šo soli)
Saldo krējumu uzsilda līz gandrīz vārīšanās temperatūrai, uzliec vāku un atstāj ievilkties uz vismaz 30 minūtēm.
Želatīna lapas liek lielā bļodā, kur ieliets auksts ūdens. Ļauj tām uzbriest vismaz 10 minūtes.
Olu dzeltenumiem pievieno cukuru, ar mikseri vai putojamo slotiņu kuļ 2-4 minūtes līdz masa kļuvusi gaisīgāka un gaišāka.
Tikmēr saldo krējumu atkal silda, neļaujot tam uzvārīties. Pakāpeniski pievieno olu masai, nepārtraukti maisot, lai olas dzeltenumus nesarautu kunkuļos.
Kad olu masai pievienots viss saldais krējums, to lej atpakaļ katliņā un lēni maisot karsē līdz sasniegta 83 grādu temperatūra.
Katlu noņem no uguns. Želatīna lapas izņem no bļodas, izspiež lieko ūdeni un iemaisa karstajā masā, lai tas izkustu.
Masu izlej caur sietiņu, izņem vaniļas pāksti. Pārklāj ar pārtikas plēvi, lai tā pieskartos krēma virsmai. Atstāj atdzist līdz istabas temperatūrai – tas aizņems 2-4 stundas.
Kad krēms atdzisis, atlikušo saldo krējumu saputo līdz tas ir stingrs kā putukrējums. Iecilā olu dzeltenumu masā. Nesatraucies – tas būs šķidrs, bet, atdziestot ledusskapī, strauji sastings.
Kārto kūku
Silikona formā vai formā ar noņemamām malām (1.1 L tilpumā, 20cm diametrā) ielej nedaudz musu. Ieliek saldētavā uz ~30min, lai virspuse sastingst.
Virspusē krēmam liek atdzisušos ābolus, atstājot 1 cm maliņu.
Pāri āboliem uzmanīgi lej lielāko daļu musa, izlīdzina.
Virs musa liek mandeļu biskvītu, nedaudz iespiežot. Pārlej ar atlikušo musu, izlīdzina.
Liek saldētavā pilnībā sastingt uz vismaz 8 stundām – es atstāju uz visu nakti.
Karameles glazūra
Sastāvdaļas:
250 g cukura
250 ml saldā krējuma
10 g želatīna lapu
Pagatavošana:
Nākamajā dienā želatīna lapas liek lielā bļodā ar aukstu ūdeni un uzbriedina vismaz 10 minūtes.
Tikmēr katliņā liek cukuru uz lielas uguns. Ik pa brīdim apmaisa.
Ļauj cukuram karamelizēties un iegūt zeltaini brūnu, piesātinātu krāsu.
Pielej saldo krējumu un izslēdz plīti- masa straujo burbuļos, tāpēc esi uzmanīgs!!!
Kad masa viendabīga, noņem no plīts. Iemaisi uzbriedināto želatīnu, no kura izspiež lieko ūdeni. Samaisa un izlej caur sietiņu.
Karamelei ļauj nedaudz atdzist, lai tā nav karsta, bet vēl ir silta un šķidras konsistences.
Glazēšana
Kūku izņem no saldētavas un izņem no formas. Ja tā pielipusi, formu var ielikt silta ūdens peldē, lai malas atkūst.
Zem kūkas, ja pieejams, paliek kartona paliktnīti.
Kūku uzliek uz restītes zem kuras ir šķīvis vai bļoda, kur notecēt liekajai karamelei.
Ledus aukstajai kūkai lej pāri glazūru, liekajai ļaujot notecēt. Rīkojies ātri, jo glazūra strauji sastings.
Pēc 5 minūtēm kūku no restes pārceļ uz kūku šķīvja.
Pirms pasniegšanas ļauj atkust istabas temperatūrā ~4h. Uzglabā ledusskapī.