
4. Austeres 0
Austeres dabā darbojas kā dabiskie vides tīrītāji. Viena vidēja izmēra austere spēj filtrēt līdz 200 litriem ūdens dienā, attīrot to no netīrumiem, baktērijām un barības daļiņām. Austeres ir slavenas ne tikai kā delikatese, bet arī kā afrodīzijs. Šī reputācija sākās 18. gadsimtā, kad franču filozofs Žaks Ruso slavēja austeru afrodīzisko iedarbību. Mūsdienās tās ir iecienītas kā romantiska maltīte, ko bieži bauda pie vīna vai šampanieša.
Austeres ir vislabākās, ja tās tiek patērētas dzīvas. Tās ir jāuzglabā ledusskapī, lai tās nezaudētu savu mitrumu. Ja austere ir atvērta un nereaģē uz pieskārienu, tā vairs nav svaiga. Interesanti, ka daži cilvēki uzskata, ka austeres ir visgaršīgākās tieši pirms vētru sezonas, kad ūdens ir vistīrākais.
Visā pasaulē notiek festivāli, kas veltīti austerēm, kur cilvēki sanāk kopā, lai baudītu dažādas austeru šķirnes, dalītos zināšanās par to audzēšanu un patēriņu, kā arī piedalītos konkursos par ātrāko austeru ēšanu.