
3. Garneles 0
Svaigām garnelēm ir spilgti rozā vai oranža krāsa (ja tās ir izlobītas vai vārītas), bet neapstrādātām garnelēm ir pelēka vai gaiši brūna krāsa ar melnu līniju mugurā, kas ir zarnu trakts.
Tām ir stingra tekstūra, un gaļa ir elastīga un mitra, bet ne slidena. Čaulas ir gludas, pieguļ cieši ķermenim. Svaigām garnelēm ir viegla jūras smarža, bez izteiktas smakas vai aromāta.
Sabojājušās garneles var būt mīkstas un lipīgas, ar čaulu, kas ir atdalījusies vai duļķaina. Krāsa var būt izbalējusi vai mainījusies uz pelēcīgu vai tumšāku, ja tās ir bijušas vārītas. No garnelēm var nākt asa, nepatīkama smarža, kas atgādina amonjaku vai pūšanu. Ja garneles izdala šķidrumu, tās ir jāizmet, jo tas liecina par bojāšanos. Arī, ja garneles ir bijušas izlobītas un gaļa ir kļuvusi brūna vai sākusi mainīt krāsu, tās vairs nav svaigas.
– Pērkot garneles, meklējiet tās, kas ir stingras, ar spilgtu krāsu (ja vārītas) vai dzidrām čaulām (ja neapstrādātas).
– Uzglabājiet garneles ledusskapī, iesaldējot tās, ja tās netiks izmantotas drīz. Nepatērējiet tās pēc derīguma termiņa beigām.
– Pārbaudiet garneles pēc smaržas – tām jābūt bez asas vai nepatīkamas smaržas.
– Ja garneles ir saaldētas, tās jāatkausē ledusskapī, lai samazinātu baktēriju augšanas risku.
– Gatavojot garneles, pārliecinieties, ka tās ir pilnībā izvārītas vai izceptas, jo sārtā krāsa ir rādītājs, ka tās ir gatavas.