Franču sīpolzupa – īsta klasika 0
Sastāvdaļas
• 1 kg sīpolu
• 100 g sviesta
• 2 glāzes vistas buljona
• 1 glāze sausā baltvīna
• 3 ķiploka daiviņas
• 3–4 timiāna zariņi
• 200 g siera (vislabāk Grijēras, Čedaras vai Ementāles)
• 1 ēdamkarote miltu
• 1 bagete
• sāls, pipari
Pagatavošana.
Sīpolus (vislabāk baltos, jo tie ir sulīgi) sagriež plānos gredzenos. Dziļā pannā vai katlā izkausē sviestu un liek cepties sīpolus, līdz tie zeltaini. Pievieno sasmalcinātas ķiploka daiviņas, sāli, piparus un timiāna zariņus. Sautē uz mazas uguns aptuveni pusstundu. Pielej vīnu un vēl dažas minūtes pasautē. Zupā iemaisa miltus un pakarsē 2–3 minūtes. Masu pārlej ar karstu buljonu un vāra uz lēnas uguns 20 minūtes, pēc tam timiāna zariņus izņem. Gatavo zupu lej karstumizturīgās bļodiņās, pa virsu kārto apgrauzdētas bagetes šķēlītes, bagātīgi pārkaisa ar sieru. Trauku liek 200 °C karstā cepeškrāsnī un patur grila režīmā, līdz siers izkusis.
Ja gribas stipru, sildošu zupu, tad 10 minūtes pirms gatavības tai pielej nedaudz konjaka.
Pirms pasniegšanas var pārkaisīt ar svaigu timiānu vai sīki sakapātiem pētersīļiem.