Anaerobā fermentācijas stacija biogāzes ieguvei no siera sūkalām.
Anaerobā fermentācijas stacija biogāzes ieguvei no siera sūkalām.
Foto – AB Valbio

Francijā elektrību ražo no sūkalām 1

Turpinot attīstīt arvien jaunas iespējas alternatīvās elektroenerģijas ieguvē, Albērvilā Ronas-Alpu reģionā Francijā elektroenerģijas ražošanai izmanto sieru jeb, precīzāk, tā izgatavošanas procesā pāri palikušo šķidrumu – sūkalas.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
“Nebūs naudas, nebūs mūsu auto!” Latvieši, atsaucoties uz sludinājumu, apmaina automašīnas ar krāpniekiem… 64
Lasīt citas ziņas

Izejvielas biogāzes ieguvei nodrošina elitārā Boforas (Beaufort) siera ražotne, kuras teritorijā pirms diviem gadiem kompānija “AB Valbio” uzstādīja reaktoru, lai veiktu sūkalu anaerobo pārstrādi.

Siera ražošanas procesā radušos sūkalu, kas ir vienas no galvenajām piensaimniecību notekūdeņu piesārņotājām, pārstrāde notiek īpašā tvertnē, kurā pievienotas baktērijas fermentācijai. Iegūto biogāzi pievada koģenerācijas gāzes iekārtām, kurās, sadedzinot biogāzi, tiek ražota enerģija.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Sūkalas ir mūsu degviela,” saka kompānijas pārstāvis Fransuā Dekers.

Tiek lēsts, ka stacija gadā saražo apmēram 2 800 000 kWh, ar elektrību nodrošinot 1500 mājsaimniecību. Biogāzes iegūšana no pārtikas ražošanas organiskajiem atkritumiem pasaulē, tostarp Eiropā, arvien pieaug. Francijā vien darbojas desmitiem lauksaimniecības anaerobās fermentācijas stacijas, taču Albērvilā uzstādīta viena no lielākajām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.