Ziemassvētku gaidīšanas laikam tik ļoti piestāv rieksti, kanēlis un cukurs! Šajā laikā tā vien gribas panašķoties ar kaut ko saldu, kas tapis pašu rokām, tādējādi iegūstot iespējami perfektu “noskaņojumu”.
Viens no gardumiem, ko cenšos katru gadu pagatavot, gatavojoties svētkiem, ir mandeles cukurotā kanēļa “kažociņā”. Recepte nav sarežģīta, taču svarīgi ievērot dažus knifus.
Šoreiz procesu safotografēju, lai dalītos tajā ar jums.
Sastāvdaļas
Jāpiebilst, ka izmantoju četras reizes lielāku produktu daudzumu, lai “nebūtu jāķēpājas” vairākas reizes. Tā teikt, pie viena pagatavoju tik daudz mandeļu, lai pietiek vairākām dāvaniņām.
250 g mandeļu ar mizu (šādi var gatavot arī Indijas riekstus, pekanriekstus utt.)
150 g cukura
30 ml ūdens
½ tējk malta kanēļa (es dažkārt tā vietā izmanntoju piparkūku garšvielu maisījumu
Gatavošana
Mandeles aplej ar verdošu ūdeni un noskalo.
Ber biezajā pannā, uzber cukuru, garšvielas, uzlej ūdeni un samaisa.
Uz vidēji lielas liesmas maisot sagaida, līdz sīrups ir reducējies (jāmaisa visu laiku) un tās ir tādā kā glazūrā, bez lieka šķidruma. Daudzi šajā brīdī mandeles ņem nost, iegūstot “stiklainu”, cietu karameli, taču man patīk karsēt ilgāk, lai tās atkal sacukurojas.
Turpina karsēt un pēc mirkļa sīrups atkal pārvērtīsies baltā cukurā – sacukurosies. Tad svarīgi samazināt liesmu un vēl turpināt apmaisot karsēt un karamelizēt, līdz daļa cukura atkal karstumā pakūst un šur tur izveidojas karamele.
Cukurotās mandeles ber uz pergamenta papīra un izlīdzina vienā kārtā. Atdzesē un iepako vai pasniedz.