FOTORECEPTE. Perfektās piparkūkas! Pašu gatavota supergardā piparkūklu mīkla LA.LV redakcijas gaumē 0
Linda Tunte

Šogad, gatavojoties svētku pasākumam ar kolēģiem, zināju, ka gribu pagatavot ko īpašu. Ko tādu, ko nevar nopirkt katrā veikalā. Un skaidrs, ka tādas ir manis pašas ceptās piparkūkas. Jau vairākus gadus piparkūku mīklu gatavoju pati, jo man patīk, kā pa visu māju smaržo karamelizētais cukurs un kanēlis, man patīk, ka varu receptē izmantot labas sastāvdaļas, un man patīk, kā tās garšo. Tā nu šoreiz tapa piparkūkas, ar ko mieloties ne tikai mājiniekiem, bet arī kolēģiem, kuri tās novērtēja kā labas, tāpēc mierīgu prātu varēju virsrakstā uz to norādīt.

Reklāma
Reklāma
6 pārtikas produkti, no kuriem būtu ieteicams izvairīties senioriem
Veselam
Diemžēl.. Pieņemts lēmums pārtraukt Gabriela ārstēšanu – vēzis bija stiprāks.. 1
RAKSTA REDAKTORS
“Esam Karlam ierīkojuši istabu, pasūtīju barošanas krēslu, savu šķīvīti, karoti…” Zviedrijā dzīvojošā Katrīna no sirds cer atgūt savu dēlu 43
Lasīt citas ziņas

Recepta gan patiesībā nav manis izgudrota. Jau sen tā “klejo” apkārt internetā ar nosaukumu “Rairitas piparkūkas”, taču, kā jau katra cepēja, arī es šo recepti esmu nedaudz transformējusi un pielāgojusi savām garšas kārpiņām. Nu tad – soli pa solim!

Sastāvdaļas

Izmantojot receptē norādīto daudzumu, man sanāca uzpildīt 20 mazus maisiņus kolēģiem, kā arī pilnu bļodu mājiniekiem. Ja nepieciešamas piparkūkas tikai ģimenei, droši var daudzumu samazināt uz pusi.

Mīklai vajadzīgais

CITI ŠOBRĪD LASA

1 kg cukurs
1 glāze ūdens
1,2 kg milti
500 g sviests
4 ēdamkarotes skābs krējums
3 olas
1 tējkarote soda (es izmantoju cepamo pulveri)
1 paciņa “Santa Maria” piparkūku garšvielas, kanēlis, pipari
2 ēdamkarotes kakao (oriģinālajā receptē tā nav, bet dievinu kakao garšu un krāsu)

Gatavošana

Sausā katlā ber cukuru un, uz lēnas uguns nepārtraukti maisot, izkausē un sabrūnina. Tas aizņem aptuveni 30 minūtes. Šajā procesā jābūt īpaši uzmanīgiem, jo cukurs ir ļoti karsts, tas ir nemitīgi jāmaisa, pamazām sākot dedzināt. Cukurs jādedzina līdz tumšai krāsai, rēķinoties, ka vēlāk krāsa paliks par toni gaišāka. Te vēl daži foto no cukura karsēšanas.

Te cukurs jau ir izkusis un gatavs saviem pārējiem “draugiem”:

Uzmanīgi un ļoti pakāpeniski karstajam cukuram pievieno verdošu ūdeni un maisa līdz veidojas viendabīga masa. Te patiešām jāuzmanās, jo, pievienojot ūdeni cukuram, tas “iet pa gaisu”, tāpēc tiešām prātīgi. Likumsakarīgi, ka šo etapu pat neesmu nofotografējusi, koncentrējoties uz atbildīgo darbiņu.

Pievieno sviestu un maisa līdz izkūst.

Pievieno mazāko daļu miltu, vēlams sijātu, kārtīgi izmaisa.

Masa, jau vairs nav tik karsta, pievieno garšvielas, krējumu sajauktu ar sodu un sakultas olas.

Kad masa ir kārtīgi izmaisīta, viendabīga, pievieno atlikušos miltus.

Izmaisa. Mīkla ir vijīga, diezgan viegli maisāma, bet pagaidām miltus vairāk likt nevajag, ja otrā dienā šķitīs, ka ir par maz miltu, tad var pievienot.

Mīklu pārlej bļodā un liek ledusskapī. Mīklai vismaz nakti vajadzētu nostāvēties ledusskapī pirms cept piparkūkas.

Tālāko – paši zināt! To, ka nav apēsts mīklas formātā, cep piparkūciņās!

Vēlāk saiņo skaistos maisiņos un dala cilvēkiem, kas mīļi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.