FOTORECEPTE: Kā gatavot neparasto gruzīnu našķi čurčhelu 1
Čurčhela ir mājās gatavoti gruzīnu saldumi ar valriekstiem, kas tradicionāli sastāv no valriekstiem un biezas vīnogu sulas, gluži kā ķīseļa. Pēc vēlēšanās var izvēlēties citus riekstus, un arī sula var būt no citiem augļiem vai ogām. Pati čurčhelu pagatavošana neaizņem daudz laika, tiesa, lai tās garša būtu lieliska, našķim pāris mēnešus jānostāvas, pakārtam pie griestiem. Esot vērts gaidīt!
1. Uz sausas pannas nedaudz apgrauzdē riekstus, atdzesē un noberž miziņu mandelēm un lazdu riekstiem. Lielākus valriekstu gabaliņus var pārgriezt uz divām vai četrām daļām. Tad riekstu gabalus jāuzver uz izturīga diega 40 cm garumā. Lai rieksti nenobirtu, vienā galā aizsien mezglu, otrā savukārt atstāj 5-6 cm brīvu vietu, lai virvīti varētu pakārt.
2. Katlā uzvāra 2 litrus saldas vīnogu sulas (ideālā – svaigi izspiestas). Pavāra vēl, ne vairāk kā 15 minūtes. Atsevišķā traukā lej atlikušo 1 litru vīnogu sulas un iesijā kviešu miltus, labi samaisa, lai neveidotos kamoliņi.
3. Turpinot intensīvi maisīt, pielej vārošajai vīnogu sulai sulas-miltu masu un vāra vēl 25 minūtes uz lēnas uguns, ik pa laikam maisot. Pēc tam iegūtajā ķīseļveidīgajā masā ieslidina uz diegiem savērtos riekstus un ļauj šķidrumam apvilkties tiem apkārt. Pēc tam čurčhelus liek uz iepriekš sagatavotas virsmas, kas apklāta ar papīru vai audumu. Daļa šķidruma notecēs, daļa pieķersies riekstiem, tāpēc pēc brīža liek riekstus maisījumā atkārtoti. To atkārto tik reizes, līdz “desiņas” ir pietiekamā lielumā vai izbeidzas ķīselis.
Saldumiem jāžūst vismaz 1-1,5 nedēļu. Pēc tam to ietin kokvilnas audumā un pakar tumšā un sausā vietā uz pāris mēnešiem. Pacietība atmaksāsies, garšas kārpiņas novērtēs!
Re, kā čurčhelu pagatavo Gruzijā!
Avots: anymenu.ru