Fotorecepte: Īpašā Ziemassvētku kūka – bagātīgi piesūcināta ar brendiju, aromātiska un garda 5
Klāt Ziemassvētki. Cepot un dekorējot piparkūkas, gatavojot īpašu kūku, radām svētku gaisotni un aromātu visā mājā.
Ir viedoklis, ka Ziemassvētku kūku vajag gatavot mēnesi iepriekš un pēc tam cītīgi nogatavināt brendijā. Pēc prakses var teikt, ka pietiek ar 1–2 nedēļām, lai iegūtu brīnišķīgu garšu. Katra saimniece Ziemassvētku kūkai izmanto nedaudz atšķirīgus riekstus un žāvētos augļus, olu daudzumu un garšvielu kombināciju.
Taču šī noteikti ir pārpilnības kūka, jo, tikai izvēloties labas sastāvdaļas, tā izdodas aromātiska un garda. Ziemassvētku kūkā ir īsts sviests, daudz riekstu un augļu, tā bagātīgi piesūcināta ar brendiju.
Ja cep standarta kēksa veidnē, no receptē dotā daudzuma var pagatavot divas kūkas. Viena būs pašiem, otra – dāvana draugiem.
Sastāvdaļas
• 200 g sviesta
• 180 g kviešu miltu
• 100 ml medus
• 150 g brūnā karamelizētā cukura
• 120 g apelsīna vai ingvera ievārījuma
• 50 ml apelsīna sulas
• 50 ml brendija
• 5 olas
• 2 ēdamkarotes rīvētu apelsīna miziņu
• tējkarote cepamā pulvera
• ½ tējkarotes sāls
• Garšvielas: ⅓ tējkarotes malta kanēļa, ⅓ tējkarotes malta kardamona, ⅓ tējkarotes malta ingvera, šķipsniņa maltu krustnagliņu un muskatrieksta, ¼ tējkarotes malta koriandra, ¼ tējkarotes maltu smaržīgo piparu
• 450 g žāvētu augļu (dzērvenes, aprikozes, plūmes, rozīnes)
• 350 g riekstu (lazdu vai Indijas rieksti, mandeles)
• 100 g ananasu sukāžu
• brendijs kūkas piesūcināšanai
Pagatavošana.
1. Augļu kūku sāk gatavot iepriekšējā vakarā. Žāvētos augļus nomazgā un smalki sagriež. Riekstus sakapā. Tos aplej ar brendiju un atstāj uz nakti ievilkties.
2. Apelsīnam norīvē miziņu (bet ne balto daļu, jo tā var padarīt ēdienu rūgtu) un izspiež sulu.
3. Sagatavo garšvielu maisījumu. Lai kūka būtu aromātiskāka, vislabāk tās samalt kafijas dzirnaviņās, nevis izmantot garšvielu pulverus.
4. Putojamā traukā vispirms mīkstu sviestu sakuļ ar medu, tad pieber brūno cukuru un turpina putot. Pakāpeniski pieliek olas un turpina putot, līdz cukurs izkusis un masa ir izteikti gaisīga.
5. Atsevišķā bļodā miltus samaisa ar cepamo pulveri, garšvielām, sāli un iecilā sakultajā olu masā.
6. Mīklai pievieno brendijā uzbriedinātus augļus un riekstus, sukādes, apelsīna miziņu un sulu, kā arī ievārījumu. Samaisa.
7. Mīklu lej kēksa veidnē, kas ieziesta ar sviestu vai izklāta ar cepamo papīru, un cep iepriekš līdz +150 °C uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni pusotru stundu. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti – ja mīkla nelīp klāt, gana cepts. Kamēr kūka nav pilnībā atdzisusi, to no veidnes neizņem.
8. Kūku cieši ietin brendijā samitrinātā marles gabaliņā, pēc tam – pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī.
9. Reizi piecās dienās kūku attin, marli vai dvielīti atkārtoti piesūcina ar brendiju un noliek atpakaļ ledusskapī. Būtu labi, ja līdz Ziemassvētkiem kūku ar brendiju piesūcinātu 2–3 reizes.
10. Pagatavo glazūru no olu baltuma un pūdercukura vai piena un pūdercukura, samaisot abas sastāvdaļas, līdz iegūta bieza masa. Uzlej glazūru un rotā ar augļiem un riekstiem.
PADOMI
• Ja mājās nav tik daudz dažādu garšvielu, kūkai var izmantot jau gatavo piparkūku garšvielu maisījumu.
• Žāvētos augļus, sukādes un riekstus var izvēlēties pēc savas patikas un proporcijas variēt atkarībā no vēlmēm. Tas kūkas garšu nemainīs, tikai piešķirs īpašu odziņu.
• Brendija vietā var izmantot rumu vai konjaku. Rums dos izteiksmīgāku garšu.
• Klasiskajā variantā saimnieces kūku tin folijā, nevis pārtikas plēvē, bet ir aizdomas, ka brendijs var reaģēt ar alumīnija foliju un izraisīt nevēlamas reakcijas, tāpēc pārtikas plēve ir ieteicamāka. Jo īpaši tas svarīgi tāpēc, ka kūka tiek nobriedināta ilgu laiku, 1–2 nedēļas.