FOTORECEPTE: Dievīgs baudījums: brieža gaļas steiks 0
Jāsaka uzreiz – tas ir ekskluzīvs ēdiens, kas visvairāk pieejams tieši medniekiem un viņu ģimenēm. Tomēr citiem nevajadzētu nokārt degunu. Līdzīgi mednieki var pagatavot arī aļņa vai stirnas fileju (mežacūku gan neieteiktu), bet nemednieki – var veikalā nopirkt, piemēram, liellopgaļas fileju. Ja neesat gatavs ēst asiņainu steiku, tad jāsaka, ka steikam jūs vēl neesat gatavs, jo pārcepta fileja ir sabojāta fileja.
Šai receptei tieši nepieciešama fileja – vismaigākais un vērtīgākais gaļas gabals. Tautā to sauc arī par “zaķīšiem”. Meža gaļas fileja pirms cepšanas ir jānotur vismaz četras līdz piecas dienas – vienkārši apklātu ledusskapī. Fermentizējoties gaļa kļūst īpaši mīksta. Veikalā pirkta gaļa jau būs noturēta.
Sagriež vidēji lielos 5-6 cm biezos gabalos. Iemarinēt var ap 30 minūtēm pirms cepšanas, var arī marinādē turēt ilgāku laiku, piemēram, cept nākamajā dienā.
Pati gaļas gatavošana aizņems ne vairāk kā desmit minūtes, tādēļ salātus un piedevas jāsagatavo jau iepriekš, jo gaļa jāpasniedz karsta.
Marināde. Olīveļļa (ar garšvielām vai bez), sāls, pipari. Var pielikt kādu rozmarīna zariņu no podiņa.
Cepšana. Uzkarsē pannu, ļoti karstu. Izkausē sviestu, pannā ieliek vienu tējkaroti medus un rozmarīna zariņu. Kad tas viss ir uzsilis, uz pannas liek gaļas gabalus. Cep divas līdz trīs minūtes uz lielas uguns no vienas puses. Tas nekas, ka panna sāk degt, jo gaļai jācepas ātri. Kad viena puse būtībā jau ir ar oglīti, tad griež otrādi, un cep vēl kādu vienu līdz divas minūtes. Šis process gan var sabojāt pannu un izraisīt ugunsdzēsības signalizācijas reakciju, tādēļ var to darīt arī uz grila.
Pasniegšana. Pasniedz kopā ar salātiem, kā arī ar cepeškrāsnī ceptām karstām siermaizēm. Derēs arī kraukšķīgas kartupeļu pankūciņas vai cepti kartupeļi. Protams, medījums labi garšos ar brūkleņu ievārījumu.
Citas medījumu gaļas receptes meklējiet žurnālā “Medības”.