FOTORECEPTE: Aļņa karbonādes gabaliņi ar dārzeņiem, kas pagatavoti vokpannā 0
Saldētavas stūrī atradu klusi sēdošu un sen aizmirstu aļņa gaļas karbonādes gabalu no pagājušās sezonas dzinējmedībām. Ko ar šādu ekskluzīvu gaļas gabalu darīt, ja nav vēlmes vai laika pievērsties ilgiem šmores darbiem? Tad jāķeras pie Āzijas virtuves iedvesmotas receptes – aļņa karbonādes gabaliņi ar dārzeņiem, kas pagatavoti vokpannā.
Šādas pannas ne pārāk dārgi var nopirkt dažādos veikalos, tās lieto uz gāzes plīts maksimālās liesmas, lai panna uzkarst, un tad tajā lielā karstumā, bet īsā laikā pagatavo lieliskas vakariņas.
Nepieciešamās sastāvdaļas
Aļņa karbonādes gabals
Dažādi dārzeņi – brokoļi, ziedkāposti, cukīni, burkāni, rupji sagriezti sīpoli, veselas ķiploku daiviņas, var arī mazos Rimi tomātiņus, der arī paprika
Veseli šampinjoni vai meža cepamās sēnes, kad ir sezona
Sojas mērce
Garšvielas
Pagatavošana.
1. Aļņa gaļas gabalu sagriež šķēlēs, tad strēmelītēs – jo plānākas, jo ātrāk tās uz pannas izcepsies.
2. Sagrieztās gaļas strēmelītes aplej ar olīveļļu, pārber ar sāli, pipariem, dažādu garšvielu maisījumu un uz brītiņu ieliek vēsumā marinēties. Var arī gatavot uzreiz.
3. Sagriež dārzeņus vidēji lielos gabalos. Sarkanais pipars pievienots krāsai, bet tie, kam dzīvē patīk asumiņš, var cept ripiņās sagrieztu čili pipariņu.
4. Vokpannu uzkarsē ļoti karstu, ielej eļļu un arī to uzkarsē. Tad pannā liek iekšā gaļu un cep uz pilnu klapi.
5. Ja gaļas pannā ir daudz, bet karstuma nav gana pietiekami, tad drīz no gaļas sāk sūkties ārā sula un gabaliņi sāk šķidrumā vārīties. To nevajadzētu pieļaut, tādēļ lieko šķidrumu var noliet nost.
6. Gaļa karstajā pannā ātri apcepsies, tādēļ tā bieži jāapmaisa. Ērti to darīt ar divām lāpstiņām. Ja gaļu neapgriež, tā var pielipt pie pannas sieniņām. Kad gaļa gandrīz gatava, to dāsni pārlej ar sojas mērci un turpina cept vēl kādas piecas minūtes.
7. Kad gaļa izcepusies, to pārliek kādā bļodā un ķeras pie dārzeņiem. Pannu var ar salveti izslaucīt, bet var pieliet klāt vēl eļļu, lai arī dārzeņi iegūtu gaļas atstāto garšu un aromātu. Pannā ielej eļļu, ieber dārzeņus un, strauji maisot, cep.
8. Pēdējos pievieno šampinjonus un arī mazos tomātiņus, kurus var pārgriezt uz pusēm. Kad tie mazliet apcepti, arī dārzeņus aplej ar sojas mērci. Visu vēl kādu brīdi apcep. Pagatavotus pasniedz kopā ar gaļu.
9. Alnis gatavs – gaļas gabaliņi ir sulīgi un mīksti. Svarīgi ir tos nepārcept!