FOTO. “Viss – siera vārdā”! Godināti fotokonkursa “Piena upē – siera ziedi” uzvarētāji 0
Latvijas vasara, svaigi slaukta piena smarža un bezgala gardas siera šķēles – tie ir vieni no daudzajiem mirkļiem, kas tverti vairāk nekā 60 brīnišķīgās fotogrāfijās.
“Piena upē – siera ziedi” – tik dzejisks nosaukums dots biedrības “Siera klubs” un Ogres tehnikuma fotokonkursam, kurā varēja piedalīties ikviens – sākot no tehnikuma audzēkņa līdz pat profesionālam fotogrāfam.
Mērķis viens – celt godā pašmāju sieru, rosināt piena produktu ražotājus radīt aizvien jaunas siera šķirnes, pircējus – groziņā likt vietējo sieru, bet saimnieces – gudrot jaunas receptes, tā bagātinot Latvijas kulināro mantojumu.
“Tas viss ir tikai un vienīgi siera vārdā! Ja ēdīsim tik pa vienai šķēlītei, nekas nebūs, bet, ja ar šādu pasākumu varam rosināt, piemēram, Jāņu sieru ēst cauru gadu, tas būs liels pienesums visai nozarei,” teic „Siera kluba” ilggadējā vadītāja Vanda Davidanova.
Veiksmīga sadarbība ar piensaimniekiem
Savukārt Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante atzīst, ka viena no mācību iestādes programmām ir radusies tieši pēc siera ražotāju inicatīvas.
„Pie mums vērsās Ogres uzņēmējs, zīmola „SierŠtelle” un vairāku restorānu vadītājs Māris Legzdiņš ar lūgumu – „mums ļoti vajag darbiniekus” un vai varam sagatavot programmu, kurā apmācīs pavārus un viesmīļus. Likām prātus kopā un tā tapa programma „Ēdināšanas pakalpojumu speciālists”, kas nozīmē darba vidē balstītas mācības, citiem vārdiem – audzēkņu praksi konkrētā uzņēmumā. Sadarbība izvērsās izcila un jau kopš 2013.gada audzēkņi ne tikai iziet praksi Māra uzņēmumos, bet arī paliek tur strādāt. Arī patlaban mums grupas ir pilnas!,” stāsta tehnikuma direktore.
Būs ceļojošā izstāde
Foto konkursā piedalījās 30 dalībnieki no visas Latvijas ar kopumā vairāk nekā 60 fotogrāfijām. Konkursu vērtēja žūrija – nozares ražotāji, fotoprofesionāļi un „Siera kluba” pārstāvji, savukārt konkursu atbalstīja AS „Jaunpils pienotava”, SIA „Jēkabpils piena kombināts” un Kazdangas uzņēmums SIA „Elpa”.
Labākie konkursa darbi tiks iekļauti ceļojošajā izstādē “Piena upē siera ziedi”, kā arī tiks izmantoti biedrības” izdevumos un publicitātes materiālos.
Pateicības rakstus un balvas saņēma visi konkursa dalībnieki, bet pirmo trīs vietu ieguvēji tika arī pie naudas prēmijām. Konkursā par labāko tika atzītas Alīnas Cinovskas fotogrāfijas, otro vietu saņēma Simona Stalidzāne, bet trešo vietu žūrija piešķīra Anitai Cakei.
Ražošana uzņem apgriezienus
Kā norāda V.Davidanova, šogad siera ražošana turpina uzņemt apgriezienus un jaunākās aplēses liecinot, ka pieaugums salīdzinājumā ar pagājušo gadu varētu būt virs 10%. Latvijā patlaban ražo apmēram 100 siera šķirnes. Pērn tika saražots 48 300 tonnu siera, no kurām eksportētas vairāk nekā 25 600 tonnas. Vairāk nekā puse Latvijas sierdaru produkcijas realizētas 73 valstīs, bet visvairāk mūsu siers nonāci Vāciju, Nīderlandē, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Itālijā.
Tāpat labā ziņa ir tā, ka Latvijā turpina pieaugt siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju.
“Kopš 2002.gada, kad nodibinājām “Siera klubu”, siera patēriņš trīskāršojies – no sešiem līdz 20,2 kilogramiem uz vienu cilvēku. Šādu tendenci sekmē gan pienrūpnieku piedalīšanās starptautiskās izstādēs, gan mūsu centieni popularizēt sieru un mudināt to iekļaut ēdienkartē. Izdotas septiņas grāmatas ar simtiem ēdienu recepšu, ir uzņemtas divas dokumentālas filmas jauniešiem “Piena deja” un “Mūžīgais piens”, notikuši desmitiem semināru, ikgadējie “Siera svētki”, dažādi konkursi, bijušas neskaitāmas publikācijas presē un sociālajos tīklos, televīziju sižeti, Ceram, ka arī šis konkurss mudinās cilvēku iekļaut ēdienkartē tieši vietējos sierus,” rezumēja V.Davidanova.