Latvijā notikusi inovatīva produkta prezentācija, kas sola pārdošanas bumu zivju pārstrādē.
Latvijā notikusi inovatīva produkta prezentācija, kas sola pārdošanas bumu zivju pārstrādē.
Publicitātes foto

FOTO: Uz “konservu mantojuma” balstīties vairs nevar. Prezentē inovatīvu produktu 0

Ikgadējā konferencē “Inovācijas zivsaimniecības nozarē un Latvijas zivsaimniecības attīstības tendences”, kas 30.novembrī notika Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU), Pārtikas tehnoloģiju fakultātes zinātnieki prezentēja no brētliņām radītu inovatīvu produktu, kas solās kļūt par būtisku ieguldījumu Latvija ekonomikas attīstībā.

Reklāma
Reklāma
Dabiski palīgi asinsspiediena kontrolei: 5 sēklas, ka noteikti jāiekļauj uzturā
Kokteilis
Guntara Rača neatzītie bērni beidzot satikušies! Publicēts kopīgs foto ar sirsnīgu vēstījumu 24
Kokteilis
Laimīgais datums 22.02. – šīm 4 zodiaka zīmēm tā solās būt īpaši veiksmīga diena
Lasīt citas ziņas

Vēl 2016.gadā Zemkopības ministrijas speciālisti norādīja, ka, lai saglabātu tirgu un palielinātu nozares darba efektivitāti, kā arī lai samazinātu ražošanas negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi, ļoti svarīga ir ražotāju sadarbība ar zinātniekiem, tostarp – kopīgo pētījumu veikšana un jaunu tehnoloģiju ieviešana.

Ņemot vērā nozares vajadzības, LLU zinātnieki veica pētījumu un prezentēja uzreiz septiņu inovatīvu produktu grupu, kas ir radīti no restrukturētas brētliņu masas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ievērojot zemo izejvielu pašizmaksu un to iespaidīgo daudzumu Baltijas jūrā, kā arī praktiski bezatkritumu ražošanu, nozares uzņēmumiem var parādīties reāla iespēja laist tirgū produktus ar paaugstinātu pievienoto vērtību, kuriem nav konkurentu.

Tā kā līdz šim trūka nepieciešamo tehnoloģiju, tad brētliņām Latvijā nebija plaša pielietojuma, izņemot konservus, tās lielos apjomos tika eksportētas neapstrādātas tālākai pārstrādei zivju miltos.

“Jaunu tehnoloģiju ieviešanu un restrukturētas brētliņu masas ražošana ļaus ne tikai efektīvāk izmantot šīs zivis pārtikā, bet arī radīs iespēju ar lielāku izdevīgumu aizvietot importa produktus,” savā referātā uzsvēra LLU zinātnieku komandas vadītāja Sandra Muižniece-Brasava.

Viņa piebilda, ka zivju pārstrādes nozare Latvijā vairs nevar balstīties tikai uz iepriekšējo gadu “konservu mantojuma” bāzes, tās tehnoloģijām ir ļoti nepieciešamas inovācijas, savukārt noieta tirgiem – paplašināšanās.

Pēc speciālistu teiktā, jaunu tehnoloģiju ieviešana produktu ražošanai no restrukturētas brētliņu masas prasīs būtiskus finanšu ieguldījumus, taču ņemot vērā, ka tā ļaus atdzīvināt stagnējošo nozari, projekts ir acīmredzami vērtīgs gan ieguldītājiem, gan arī valsts ekonomikai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.