FOTO. Senegāliešu brokastis latviešu gaumē: Kaspara Virsnīša ndambe 0
Populārais ēdiena blogeris Kaspars Virsnītis (@myfoodblogger) kopā ar ģimeni aizvadītā gada izskaņā devās soli pretī sava sapņa piepildījumam – trīs mēnešu ilgā ceļojumā no Rīgas līdz pat pašai Āfrikai.
Ģimene ceļā devās ar pašbūvētu kemperi, tādēļ arī gandrīz visas maltītes Kaspars gatavoja pats, iedvesmojoties no Āfrikas daudzveidīgās kultūras.
Kaspars, ceļojot caur Rietumāfriku, nelaidis garām iespēju nogaršot vietējos ēdienus, kurus šobrīd, atgriežoties no garā ceļa, ar prieku gatavo mājās, pievienojot receptēm arī mūsu pašu iemīļotos produktus.
Viens no gastronomiskajiem atklājumiem Kasparam bija ndambe. Ndambe ir ēdiens, kas ziests tiek uz baltmaizes un ir iecienīts brokastu ēdiens Senegālā, Āfrikas valstī, kas atrodas starp diviem dabas pretstatiem – Sahāru, lielāko tuksnesi pasaulē, un tropisko, lietaino Āfrikas daļu.
Gana sātīgs un dikti garšīgs
Senegālā katrai ēdienreizei ir liela nozīme, tur ģimenes sanāk kopā un bauda tradicionālos ēdienus, tāpēc ndambe ir lielisks ēdiens dienas sākumam – gana sātīgs, lai pabarotu pašus izsalkušākos un dikti garšīgs, lai palutinātu īpašu garšu cienītāju garšu kārpiņas.
Pie mums šis ēdiens labi iederēsies gan brokastīs, gan ģimenes pusdienās vai vakariņās, to var sagatavot un paņemt līdzi steidzīgākā dienā uz biroju, kā arī bērniem līdzi pusdienu kārbiņā.
Interesantākai garšai Kaspars iesaka izvēlēties nevis vienkārši baltmaizi, bet Fazer kefīra maizi ar čia sēklām un dzērvenēm.
Maizes sastāvā esošais kefīrs, pateicoties garšai un vērtīgajām īpašībām, jau kopš seniem laikiem ir iemīļots produkts latviešu ēdienkartē un, pievienojot to maizei cepšanas procesā, dod tai izcilu, gaisīgu struktūru un ir papildu kalcija avots mūsu spēkam un izturībai.
Tādējādi receptē izdosies apvienot mums tik labi zināmo svaigas baltmaizes garšu, čia sēklu spēku un mūsu pašu dzērveņu aromātu ar īstu afrikāņu virtuves baudījumu.
Sastāvdaļas
300g pupiņas
400g liellopa gaļa sagriezta nelielos kubiņos
Fazer “Svaigi cepta Tev” kefīra maize ar čia sēklām un dzērvenēm
2 nelieli sīpoli smalki sakapāti
2 ķiploku daiviņas smalki sakapātas
2 tējkarotes čili pulvera
2 ēdamkarotes tomātu pastas
Pipari un sāls
Eļļa cepšanai
Pagatavošana
Vispirms izvāra pupiņas, tad sagriež gabaliņos liellopa gaļu un liek vārīties aptuveni 10 minūtes, vēlams putiņas nosmelt, ja tādas veidojas.
Pa to laiku smalki sagriež sīpolus un ķiplokus, kad gaļa pavārījusies to apbrūnina uz pannas kopā ar sīpoliem, pievieno tomātu pastu, šauj klāt garšvielas un ķiplokus, garšvielas un novārītās pupiņas.
Tāpat pievieno buljonu, kas palicis pēc gaļas vārīšanas.
Liek pannai virsū vāku un visu sautē līdz gaļa ir gatava.
Kad sautējums gatavs, to ziež uz maizes un bauda.
Šajā ziņā latviešiem ar senegāliešiem saskan – maize ieņem nozīmīgu lomu brokastu maltītēm.
Kreftīgākai garšai var piešaut pašu marinētu gurķīti.