Foto: Viktorija Kožemjakina

FOTO. Radoši un šausminoši: sāļo un saldo ēdienu receptes Helovīna svētkiem 7

Tuvojas visu svēto dienas priekšvakars, tāpēc uztura speciāliste Jevgēnija Jansone šo svētku svinētājiem piedāvā divas receptes Helovīna ballītei. Melno lenteņu pasta būs lielisks, tematisks un viegli pagatavojams pamatēdiens, savukārt veselīgās uzkodiņas jau to gatavošanas laikā noteikti priecēs jaunākos svētku svinētāju!

Reklāma
Reklāma

Veselīgās Helovīna uzkodas bērniem

Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas
Foto: Viktorija Kožemjakina


Lai arī mazajiem Helovīna svinētājiem šie svētki tradicionāli asociējas ar lielu daudzumu saldumu, ELVI saldummīļiem šogad piedāvā daudz veselīgākus, bet ne mazāk skaistus Helovīna gardumus, kuru gatavošana var pārvērsties par jauku, ģimenisku izklaidi kopā ar bērniem! Gatavošanas laiks no 10 līdz 15 minūtēm.

Sastāvdaļas:

Mandarīnķirbjiem:

CITI ŠOBRĪD LASA
  • mandarīni
  • melnā šokolāde
  • seleriju kātiņš vai gurķis

Monstrāboliem:

  • āboli (košāks našķis sanāks, ja izmantosiet ābolus ar zaļu mizu)
  • labas kvalitātes zemesriekstu sviests
  • ciedru rieksti vai saulespuķu sēkliņas
  • cietais siers (Piemēram, Čederas)
  • baltas dražeju konfektes
  • melnā šokolāde

Olbaltuma spociņiem:

  • 125 g olas baltuma (no 3-4 olām), istabas temperatūrā
  • 200 g cukura
  • šķipsniņa sāls
  • melnā šokolāde

Pagatavošana:

1. Mandarīnus uz 1 stundu ielieciet ledusskapī. Selerijas kātiņu vai gurķi sagrieziet plānos stienīšos – no tiem veidosiet “ķirbju” kātiņus. Melno šokolādi izkausējiet ūdens pelde un ar konditorejas maisa vai kociņa palīdzību izrotājiet notīrītus mandarīnus uzzīmējot tiem acis, muti, lai mandarīns atgādinātu Helovīna ķirbi. Mandarīna vidū ievietojiet no selerijām vai gurķiem izgatavoto “kātiņu”.

2. Ābolus sagrieziet ceturtdaļās. Ar nazi katram gabalam izgrieziet “mutīti” un lieciet tajā zemesriekstu sviestu. Salieciet sviestā riekstus vai sēklas, veidojot “zobus”. Plānos siera vai mango gabaliņus sagrieziet mazos trīsstūrīšos – no tiem zemesriekstu sviestā veidojot “mēli”. No dražejām un kausētās melnās šokolādes veidojiet “actiņas” – ar melno šokolādi pielīmējiet dražejas pie ābola, dražeju centrā ielieciet mazus šokolādes punktiņus, veidojot acu zīlītes.

3. Olbaltuma spociņiem lielā metāla bļodā (ir ļoti svarīgi, lai tā ir tīra, bez taukvielu atlikumiem) sajauciet olas baltumus ar cukuru un sāli. Uzvāriet ūdeni katlā, kura diametrs ir nedaudz mazāks par bļodas diametru. Metāla bļodu ar olas baltumu un cukura masu lieciet katliņam virsū (ūdens peldē).

Reklāma
Reklāma

Karsējiet maisījumu uz mazas uguns, to pastāvīgi maisot, līdz viss cukurs ir pilnībā izkusis un masa ir karsta (tai ir jābūt ~70 grādu karstai. Precīzi grādi gan nav ļoti būtiski – masu var pārbaudīt arī ar roku – tai ir jābūt ļoti, ļoti siltai, praktiski karstai, tomēr tādai, kas neapdedzina). Noņemiet bļodu no ūdens peldes un uzreiz sāciet kult olas baltumus ar mikseri. Putojiet olbaltumu, līdz masa ir stingra, balta un atdzisusi līdz istabas temperatūrai. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 100 grādiem.

Ar karotes palīdzību vai konditorejas maisu spiediet “spociņu” uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru. Vispirms uztaisiet lielākus aplīšus, kas veidot “spociņa” pamatni, tiem virsū vienu virs otra lieciet divus mazākus aplīšus. Cepiet cepumus cepeškrāsnī 2 stundas, pēc tam izslēdziet cepeškrāsni un ļaujiet “spociņiem” atdzist cepeškrāsnī vēl stundu. Rotāšanai – izkausējiet nedaudz melnās šokolādes, sapildiet to konditorejas maisā, nogrieziet pavisam nelielu galiņu un uzzīmējiet “spokiem” acis un muti.

Garie, melnie lenteņi

Foto: Viktorija Kožemjakina


Šī maltīte izskatās patiesi šausminoši, taču tā ir ļoti ātri pagatavojama, garda un veselīga maltīte! Gatavošanas laiks – 20 minūtes.

Sastāvdaļas (2 personām):

  • 200 g melnās pastas (derēs tagliatelle, lingvini vai spagetti)
  • 2 ēdamk. olīveļļas
  • 2 plānās strēmelītēs sagrieztas ķiploku daiviņas
  • 100 g strēmelītēs sagrieztu saulē kaltētu tomātu
  • ~80 g rīvēta Parmezāna tipa siera
  • sāls un pipari

Pagatavošana:

Katlā uzvāriet ūdeni, pievienojiet nedaudz sāls un pagatavojiet pastu atbilstoši gatavošanas instrukcijai, tad nokāsiet un nolieciet malā. Lielā pannā uzkarsējiet olīveļļu, viegli apcepiet tajā ķiplokus. Pievienojiet tomātus, apcepiet visu vēl 1 minūti. Pannā pievienojiet pastu, ik pa laikam apmaisot, gatavojiet visu vēl 1 minūti. Pievienojiet sieru, sāli, piparus un baudiet Visu svēto dienas priekšvakara vakariņas!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.