Rīgas Centrālais Gastro tirgus.
Rīgas Centrālais Gastro tirgus.
Foto: Valdis Semjonovs

FOTO: Ko un par cik var nopirkt jaunajā Rīgas Gastro tirgū 0

“Centrālais Gastro Tirgus”, kas sācis darbu šonedēļ, ir pirmais iekštelpu gastrotirgus Baltijā. Apmeklētāji šeit uzteica moderno tirgus atmosfēru, bet gaužas par augstajām cenām

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Vairāk nekā divdesmit ēdinātāji apmeklētāju acu priekšā te gatavo gan ikdienišķas, gan mazāk ierastas maltītes. Piedāvā nogaršot ne tikai letiņu iecienītos, bet arī dažādu citu valstu ēdienus. Grila restorāns, burgeri un picas, zupas un pelmeņi, hotdogi un suši – patukšojot maciņu, uz kārā zoba ir ko likt.

Seko citu Eiropas valstu piemēram

Rīgas Centrāltirgus (RCT) gastronomijas paviljons ir sadalīts divās daļās. Pirmā puse, kas tika atvērta šā gada sākumā, līdzinās citiem paviljoniem. Pa perimetru iekārtotas nelielas bodītes, bet centrā atrodas tirdzniecības saliņas. Lai gan paviljona remonts krietni ieilga un bija cerība, ka gala rezultāts būs varen labs, tirgotājus neapmierina pārlieku šaurās darba vietas, augstās vitrīnas un tirgū valdošais aukstums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Savukārt otrās daļas, kurā pēdējie remontdarbi pabeigti vien aizvadītajā nedēļā, koncepts pavisam atšķiras no iepriekš redzētajiem un, lai gan apmeklētājiem šķiet neierasts, iekštelpās iekārtotais restorānu pagalms šķiet ļoti eiropeisks un moderns. Idejas autors Viktors Ravdive norāda, ka šis esot bijis sarežģītākais projekts, kuru nācies īstenot. “Latvijā nevienam nav pieredzes šādu projektu realizēšanā. Un tomēr mums viss izdevās. Esam priecīgi, ka Rīgas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem tiek atklāta jauna vieta, kur baudīt dzīvi un gardu maltīti.” Gastro tirgus kopējā platība ir vairāk nekā tūkstoš kvadrātmetru un tajā iekārtotas 380 sēdvietas. “1930. gadā RCT tika atzīts par lielāko Eiropā, savukārt gadu vēlāk, par to laiku modernāko tirgu,” saka RCT valdes priekšsēdētājs Artis Druvinieks. Un arī šāds gastronomijas paviljona iekārtojums esot ļoti moderns, jo līdzīgas formas “food-court” jeb restorānu pagalmi atrodami citās Eiropas valstīs. “Esam pārliecināti par pareizā ceļa izvēli, lai attīstītu mūsdienīgu vidi un izveidotu vietu, kur satikties Rīgas gardēžiem,” saka A. Druvinieks.

Gan visēdājiem, gan svaigēdājiem

Tirgus jauninājums raisa viedokļu sadursmi sociālajos tīklos. Pozitīvi noskaņotie uzteic labo atmosfēru, mūziku, kas skan, plašo un garšīgo ēdienu izvēli, kas nopērkami par pieņemamām cenām. Tāpat priecājas par tirgus vadības progresīvo uzdrīkstēšanos lauzt vecās tradīcijas un jauno gastronomijas paviljonu vērtē kā mūsdienām atbilstošu, stilīgu atpūtas vietu, kura priecē ne tikai rīdziniekus, bet arī tūristus.

skeptiskākie norāda uz to, ka, ienākot ārvalstu virtuvēm, tirgus zaudē savu latvisko vērtību. “Mūsu tirgus ir tūristu apskates objekts. Vai pilsētas viesus vēlamies pārsteigt ar beļģu vafelēm un Āzijas virtuvi? Kur siļķe ar biezpienu, kur desiņas?” raksta Indulis, kurš nepriecājas par redzēto atjaunotajā tirgus daļā. Vēl citiem ēdiens šķiet pārāk dārgs, izvēle pārāk maza un atmosfēra kopumā ne pārāk mājīga.

Jāteic, ka stendu ar tradicionālo virtuvi latviešu gaumē patiešām neatrodam, taču rupjmaizi ar biezpienu un siļķi gan. Cenas šeit ļoti dažādas. Hotdogi ar bagātīgiem pildījumiem, piemēram, fetas sieru, pupiņām, malto gaļu, avokado vai kukurūzu, maksā no 3,50 līdz 4,50 eiro. Zupas šķīvis ap pieciem eiro, pankūkas ar sāļajiem pildījumiem – liellopa gaļu vai bekonu, ap septiņi eiro.

Stendā pie uzraksta “B’owl” atrodam veģetāriešiem un vegāniem draudzīgas maltītes Taizemes gaumē. “Gatavojam ēdienu no augstvērtīgām izejvielām un to pasniedzam nelielās bļodiņās. Maltītes pagatavošanai izmantojam daudz un dažādus dārzeņus, tunci, lasi, garneles, humusu un citus veselīgus produktus. Pie mums var arī nopirkt dažādus smūtijus, ko uzturā lieto svaigēdāji,” skaidro smaidīgā pārdevēja Paula. Viņa atzīst, šeit cenas nav pašas lētākās, taču to atspēko fakts, ka maltītes pagatavošanai tiek izmantotas ļoti kvalitatīvas izejvielas. “Piedāvājam veģetāros kāpostu tīteņus ar sēnēm un kartupeļu biezeni, kuriem klāt pievienota bagātīga mērce. Šāda porcija maksā 5,50 eiro. Pirmajā mirklī var šķist, kādēļ gan divi tīteņi maksā tik dārgi? Taču šis ēdiens ir ļoti sātīgs un, protams, garšīgs.”

Reklāma
Reklāma

Tirgū tiek gatavoti arī mazāk smalki, bet tikpat garšīgi ēdieni, piemēram, pelmeņi, vareņiki un čebureki. Pārdevēja Elīna zina teikt, ka cilvēki labprāt nāk uz šejieni un izvēlas nogaršot dažādus ēdienus. “Mums jau ir savi pastāvīgie klienti, kuri nāk brokastot pie mums. Man šeit ļoti patīk strādāt, jo klienti, kuri nāk pie mums, ir ļoti pozitīvi.”

Satiekam apmeklētāju Valdu, kas dzimusi un bērnību pavadījusi Latvijā, taču nu jau ilgus gadus dzīvo Francijā – Lionā. “Šādu lietu trūkst tirgos. Novērtēju, ka tagad Rīgā būs šāda vieta, kurā ar prieku iegriezīšos tad, kad būšu Latvijā. Cēsīs dzīvo mana māsa un plānojam arī iegriezties šeit sestdien, kad notiks svinīgā atklāšana. Šodien noprovēšu pelmeņus, jo pie mums Francijā šāda ēdiena nav. Skatos, ka šeit ir gan burgeri, gan suši, gan zupas – ļoti dažāds piedāvājums. Arī cenas dažādas, piemēram, neliels zupas šķīvis maksā ap pieciem eiro, šķiet, ka rīdziniekiem tas tomēr ir nedaudz par dārgu.” Viņai piepalso kāda seniore. Viņasprāt, “Centrālais Gastro Tirgus” kļūs par iecienītu vietu bagātniekiem, jo parastajiem iedzīvotājiem, īpaši senioriem, cenas esot krietni par augstu.

“Esmu šeit kopā ar kursabiedriem, atnācām, lai paēstu,” stāsta Keita, ko sastopam tirgū. “Šeit ir ļoti skaisti un eiropeiski. Jā, cenas ir mazliet augstas, taču diži neatšķiras no kafejnīcām un restorāniem, kas atrodas Vecrīgā. Patīk atmosfēra, patīk mūzika, kas skan. Baļļuks!”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.