Foto. Karstajā laikā gaļu pērk mazāk; biežākā izvēle – maltā gaļa un ribiņas 0
Vasarīgos laika apstākļos esam ieraduši gozēties saulītē piemājas pagalmos vai lauku īpašumos, uzcepot kādu šašliku vai uzgrilējot gaļu. Aprunājoties ar Rīgas Centrāltirgus gaļas paviljona pārdevējiem un pircējiem, jāsecina, šī vasara tomēr ir nedaudz par karstu, lai lielos daudzumos ēstu gaļu. Lai gan minimāli, tomēr šī produkta patēriņš ir krities.
Salmoneloze un cūku mēris neuztrauc
“Mazliet mazāk jau pērk, taču kopumā sūdzēties nevaru,” stāsta Zinta, kuru sastopam pie zemnieku saimniecības “Čokas” vitrīnas. Viņas tirgotā cūkgaļa nāk no Baldones novada, kur z/s “Čokas” saimnieki nodarbojas gan ar cūkkopību, gan lopkopību. “Ikdienā cilvēki izvēlas malto gaļu un ribiņas zupai. Tagad arī kabaču un piparu laiks, kad var gatavot gardus pildītos piparus.” Taujāta, vai klientus sutīgajā vasarā nebiedē salmoneloze vai cūku mēris, Zinta atbild: “Patstāvīgie klienti mūs pazīst un zina, ka mūsu piedāvātā produkcija ir pārbaudīta un nav jāuztraucas par šīm lietām. Gaļu pērk, nebaidās un ēd.” Lielāks pieprasījums pēc šašlika ir tieši piektdienās, kad cilvēki dodas ārpus Rīgas, lai atpūstos pie dabas un uzceptu gaļiņu. Savukārt, runājot par cenām, tās nav diži mainījušās jau trīs gadus. “Pirms Jāņiem, protams, cenas ir mazliet augstākas, jo tad pieprasījums pēc gaļas ir ļoti liels. Taču godīgi jums varu teikt, pēdējo trīs gadu laikā cena gaļai nav īpaši mainījusies.”
Speķi pērk – vai ziema vai vasara
Pie zemnieku saimniecības “Smaidas” vitrīnas pircēji gaida rindā un gaļu īpaši slavē. Pārdevējs Aigars norāda, ka karstuma dēļ gaļas patēriņš ir mazliet samazinājies. Tā vietā cilvēki labprātāk izvēlas kādu zaļumu. Arī šeit klienti labprātāk izvēlas malto un gaļu šašlikam. Taču zupām pērkot maz.
Citādāka noskaņa valda pie SIA “Rubeņi” stenda. Karstums pārdošanas apjomus nav ietekmējis nekādi. Šis zīmols izdaudzināts ar to, ka patērētiem piedāvā vairāk nekā 35 gaļas produktu veidu. Arī šodien vitrīnā atrodama vistas gaļa, cūkgaļa, tītara gaļa, ruletes, vairāku veida desas un klasiskie šašliki. “Uzturā lietojot dabīgi žāvētus produktus par salmonelozi nav jāuztraucas,” skaidro pārdevēja. Viennozīmīgi nevarot pateikt, kurš ir visiecienītākais produkts no visiem. Cilvēku vēlmes ir ļoti dažādas. Pat speķis, kas šķiet vairāk aktuāls Ziemassvētku laikā, “Rubeņos” tiek pirkts vienlīdz labi vai ziema vai vasara.