FOTO. Kaltētas apelsīnu un citronu ripiņas Ziemassvētku dekoros un vainagos 1
Kaltētas apelsīnu ripiņas ir lielisks rotājums Adventes vainagiem un citām svētku kompozīcijām. Ripiņas piestiprina ar līmi vai piesien ar auklu, vidū atstājot vietu svecēm. Kompozīcijā iekļauj arī citus sezonai raksturīgus elementus, piemēram, egļu vai priežu zarus, čiekurus, kaltētus augus un spīgulīšus.
Kā sagatavot apelsīnu šķēlītes
Sagriež apelsīnu 4 mm biezās ripiņās.
Liek tās uz restēm un ievieto cepeškrāsnī uz vairākām stundām 60 °С temperatūrā.
Cepeškrāsns durtiņas atstāj pusvirus, lai mitrums (un smarža!) varētu iztvaikot. Durvis par nostiprināt ar parastu koka lāpstiņu.
Ja vēlas, var kaltēt uz radiatoriem vai krāsns, tomēr tad process aizņems vairāk laika.
!!! Svarīgi: kaut kas jāpaliek zem apelsīniem, citādi iztecējusī sula atstās traipus.
Tāpat dekorēšanai sagatavo arī citronu, mandarīnu, laima un ābolu šķēlītes.
Rotājam eglīti
Eglīti var jauki izrotāt ar kaltētu apelsīnu virtenēm. Sasien divas vai trīs ripiņas ar lina auklu un nostiprina egles zarā.
Izskatīsies lieliski kopā ar rotājumiem no čiekuriem, cepumiem, riekstiem vai salmiem.
Piešķir siltas krāsas
Augļu šķēlītes piešķirs siltu noskaņu telpai, ja tās ievietosi caurspīdīgā vāzē ar sveci. Vajadzēs kaltētas apelsīnu, ābolu un laima šķēlītes. Svarīgi izvietot tās pie paša stikla, lai gaisma spīdētu cauri puscaurspīdīgajām augļu ripiņām. Kompozīciju gan vizuāli, gan aromāta ziņā papildinās kanēļa standziņas.
Mēbeļu dekorēšanai
Kaltētu apelsīnu ripiņu sirds var rotāt krēsla atzveltni vai durvju rokturi. Vajadzēs kaltētas apelsīnu ripiņas, pēc iespējas vienāda izmēra. Vislabāk derēs aplīši no augļa vidējās daļas.
Lai sirds būtu ar vienādām malām, vērts izgriezt šablonu no kartona, uz kura izvietot apelsīna gabaliņus. Maliņām jāpārklājas aptuveni par vienu trešdaļu.
Pēc tam vainagu salīmē. Līmi klāj uz miziņu sadures vietām. Lieliski der speciālā aukstā floristikas līme.